Espoon Kivenlahteen nousevan Kauppakeskus Lippulaivan alle rakennetaan Euroopan suurin kaupallisen rakennuksen maalämpö- ja viilennyslaitos, joka tuottaa lähes kaiken kauppakeskuksen vaatiman lämmitys- ja viilennysenergian. Lippulaivaan tulee paljon älytekniikkaa, aurinkopaneeleja ja energian varastointijärjestelmä.

Uudisrakennuskohteen vähähiilisyyden mahdollistavat paitsi teknologian kehittyminen myös kiinteistön suuri koko (150.000 bruttoneliömetriä) ja tontin ominaisuudet. Alueen maaperä sopii hyvin laajalle lämpöpumppujärjestelmälle. Pumppujen kokonaisteho on 4.000 kilowattia, ja maalämpökaivoja on yhteensä yli 50 kilometriä. Geotekniikkaratkaisun Lippulaivaan toimittaa Adven Oy.

Liiketoimintajohtaja Timo Koljosen mukaan maalämpö- ja viilennyslaitokseen investoimisen kannattavuusraja laskee 2020-luvulla. Yhtiö rakensi hiljattain Helsingin Lauttasaareen 1000–1500 MWh tuottavan yksikön – tuo määrä on kymmenesosa Lippulaivan arvioidusta kulutuksesta. Peruskorjauksissa kannattavuusraja on selvästi korkeammalla uudiskohteisiin verrattuna.

Lue Lippulaivan työmaan esittely

Kuva Skanska