Ihailen Japania ja japanilaista kulttuuria. Olen tehnyt Japaniin useita matkoja. Joka kerta poistun vaikuttuneena japanilaisten täsmällisyydestä ja määrätietoisuudesta. Japanilaisten pelkistetty ja hillitty tyylitaju puhuttelee minua.

Japanilaiset ovat olleet asian ytimessä jo vuosisatoja. Asiat on aina tehty huolella ja viimeistä yksityiskohtaa hioen. Tästä hyvänä esimerkkinä on sushi. Se vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa sen valmistaminen on vaativaa ja tarkkaan harkittua. Illallinen taitavan sushimestarin ravintolassa on mieleenpainuva kokemus.

Tärkein ainesosa on riisi, jonka valmistaminen on kuin taidetta. Kalan leikkaamiseen on omat tekniikkansa ja sitä harjoitellaan vuosia.

Ravintolassa vallitsee omanlaisensa kiehtova hierarkia ja perinteiden arvostus. Kun ruoka on pelkistettyä ja harkittua, raaka-­aineiden laatua ja alkuperää on helpompi­ ­arvostaa. Sushissa yhdistyvät maku ja esteettisyys.

JAPANILAISET OVAT AINA arvostaneet käsitöitä, ja oppi kulkee suvussa edelleen. Kerran reissullani tapasin erään puusepän ja pääsin tutustumaan hänen verstaaseensa. Hän on yksi Tokion kuuluisimmista puunjalostajista ja tunnettu työstään maanlaajuisesti. Verstaalle saavuttuani yllätyin näkemästäni, sillä hänen pajansa ei ollut paljon viittä neliömetriä suurempi.

Hän kertoi itse valmistaneensa kaikki työkalunsa ja esitteli minulle varastoimiaan puunpaloja kuin ne olisivat ihmisiä, joihin halusi minun tutustuvan. Hän kertoi, että jokaisella puunkappaleella on sielu ja sitä pitää kuunnella.

Hän saattaa työstää yhtä puista rasiaa jopa kuukauden ja myydä sen sitten kymmenien tuhansien eurojen arvosta. Kuulin myöhemmin, että tämä vaatimaton ja nöyrä mies on upporikas ja hänen asiakaskuntaansa kuuluu muun muassa Japanin keisariperhe. Tämä tapaaminen jäi pysyvästi mieleeni ja tunsin oppineeni jotain elämästä.

Japanilaiset ovat tilankäytön mestareita. Kaupungit ovat tiheään rakennettuja, ja olosuhteet ovat osaltaan vaikuttaneet tähän kehitykseen. Jokainen kuutiosenttimetri osataan hyödyntää, eikä synny hukkatilaa.

Ahtaat olosuhteet ovat myös inspiroineet innovatiivisiin ratkaisuihin. Säilytystilaa ja kekseliäitä lokeroita rakennetaan mitä erikoisimpiin paikkoihin, ja sängyt taitetaan ylös seinää vasten päivän ajaksi. Säilytystilan vähäisyys kannustaa myös hankkimaan vähemmän tavaraa, mikä taas parantaa feng shuita. Japanissa kaikki on pientä ja kaunista.

EDESMENNYT ARKKITEHTI Ludvig Mies van der Rohe oli kuuluisa minimalistisesta tyylistään ja symmetriastaan. Hänen suunnittelemansa rakennukset ovat säilyneet ajattomina. Ne ovat vuosikymmeniä inspiroineet arkkitehteja ja suunnittelijoita. Hänet muistetaan myös ikonisesta lauseestaan “Less is more”. Olen vasta viime aikoina alkanut todella ymmärtää mitä hän sillä tarkoitti. Toteamus pätee yllättävän moneen asiaan.

Toinen hänen lanseeraamansa lause “God is in the details”, osuu yhtä lailla naulan kantaan. Hyvin suunnitellut ja toteutetut yksityiskohdat voivat joko nostaa teoksen uudelle tasolle tai pilata lopputuloksen. Hyvä design yleensä maksaa enemmän, mutta kestää vuosikymmeniä ja säilyttää arvonsa.

Olipa kyse asunnosta, huonekalusta tai ruoasta, panostan nykyisin pieneen ja laadukkaaseen. Ajatus ”ihmisen kokoisesta” tuntuu oikealta.

Lauri Ylönen on säveltäjä ja The Rasmus -yhtyeen laulaja, joka on tehnyt myös sooloalbumeja. Lisäksi USA:ssa asuva Ylönen suunnittelee taloja.