RKL:n Kulttuuri- ja perinnetoimikunta matkasi kesällä kokous- ja opintomatkalle Päätalopäiville.

Koko viikon kestävä Kalle Päätalo -viikko on mittava tapahtuma 4 000 asukkaan Taivalkoskelle. On taidenäyttelyitä, perinnetyönäytöksiä, kulttuurikierroksia, veneen tervausta, soutukilpailuja, perinneruokaa, kirjoituskursseja, tietokilpailu Päätalon tuotannosta ja Päätalo-fanien tapaamisia.

Pääjuhlan lukijatapahtumassa oli lähes 400 osallistujaa. Kaikki tapahtumat sopivat Kulttuuri ja perinnetoiminnan aihepiiriin. Kun oli kysymyksessä vielä rakennusmestari ja kirjailija Kalle Päätalon ympärille rakennettu ohjelma, anti oli juuri ohjelmaa KUPElaisille. Ryhmä tutustui myös Kallioniemeen, Kallen kotitaloon Jokijärven rannalla.

Mielenkiintoista oli myös se, miten innokkaita Päätalon tekstin lukijoita osallistui eri tilaisuuksiin ja kuulla miten parhaat osasivat lähes ulkoa kaikki Päätalon teokset.

Lukijatapahtumassa oli hyviä puheenvuoroja, niin lukijoiden, toisten kirjailijoiden kuin Päätalon omaistenkin pitäminä.

Päätteeksi KUPEn edustajat saivat puheenvuoron, jolloin he luovuttivat Päätaloseuran puheenjohtajalle Raimo Arolle Vaikuttajamestarit kirjat, jossa myös rakennusmestari Kalle Päätalo on rakennusmestarina mukana. Viime vierailulla Taivalkoskella KUPE tutustui Kallen työmaapäiväkertoihin, ja että 90 vuosijuhlassamme 1995 esitimme Kallen näytelmän ”Viimeinen Muuri” Tampereen Työväen teatterissa täydelle katsomolle. Näytelmän näki silloin myös Kalle Päätalo, joka oli juhlan kunniavieras.

KUPElaiset saivat miellyttävän vastaanoton. Vierailulla järjestäjille mainittiin myös se, että Rakennusmestarit ja – insinöörit RKL liittyy Kalle Päätalo -seuraan ainaisjäseneksi. Kaikille tilaisuuteen osallistuneille jäi varmasti mieliin, että Päätalo oli myös rakennusmestari ja reissulaisille osoitus siitä miten suosittu kirjailija hän edelleenkin on tavallisen suomalaisen arkipäivän kuvaajana.

Teksti Ari Angervuori