Energy Efficient Concrete Structures in Arctic Environment eli EFCONE on Lapin ammattikorkeakoulun hanke, jossa tutkitaan Kittilässä sijaitsevan betonielementtirakenteisen koulutus- ja työhyvinvointikeskus Wellevin lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa.

Wellevin käyttö tutkimuskohteena huomioitiin jo rakennusvaiheessa. Rakennuksen seinäelementteihin valittiin viisi erilaista rakenteellista ratkaisua. Elementeissä käytetyt eristeet ovat erityyppisiä mutta eristysarvoltaan samanlaisia.

Betonielementtitutkimuksen lisäksi hankkeeseen kuuluu ikkunatutkimus, jossa tutkitaan muun muassa huurtumattomia ikkunoita sekä ikkunoiden syvyyssuuntaisen sijoittamisen merkitystä.

Betonielementtien lämpö- ja kosteusteknistä toimivuutta on analysoitu reilun vuoden ajan. Tutkimukset Kittilässä jatkuvat vielä ensi keväälle.

Lapin AMKin projektipäällikkö Tuomas Alakunnaksen mukaan elementtien lämpötekninen toimivuus ja kosteusturvallisuus ovat kunnossa ja betonielementit toimivat suunnitellulla tavalla.

Vaikka rakenteet ja elementit ovat Wellevissä kunnossa ja rakennusosaaminen Suomessa yleensäkin hyvällä tasolla, betonielementit valmistaneen YBT Oy:n toimitusjohtaja Juha Alapuranen ennakoi tulevaisuudessa ongelmiakin. Kosteusongelmia on hänen mukaansa tulossa, mikäli eristeet paksunevat ja liian nopean rakentamisen vuoksi rakenteet eivät ehdi kuivua.

EFCONE-hankkeen osapuolet ja toteuttajat: Tekes, Betoniteollisuus ry, Lapin AMK, YBT Oy, Kingspan Insulation Oy, Paroc Oy, Rovaniemen insinööritoimisto Oy, Skaala Oy.

Teksti Sirkka Saarinen, kuva Rovaniemen koulutuskuntayhtymä