Rakennustaito
21.10.2024
Kiinteistö- ja rakentamisala (KIRA-ala) kohtaa parhaillaan suuria haasteita, jotka vaativat alan uudistamista ja kehittämistä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnonvarojen niukkuus vaikuttavat voimakkaasti alan toimintaan. KIRA-ala on merkittävä luonnonvarojen käyttäjä ja hiilidioksidipäästöjen lähde. Näin ollen sen on muiden toimialojen tavoin siirryttävä kohti resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta, jossa rakennusten elinkaarta merkittävästi pidennetään ja materiaalien kierto maksimoidaan.
Vaikka globaalit markkinat kiertotalouden mahdollistamiselle ovat Kiinteistö- ja rakennusalan kasvuohjelman mukaan arvoltaan satoja miljardeja euroja, haasteita on edelleen esimerkiksi vanhojen rakennusten kunnostamisessa sekä rakennuksiin sidottujen materiaalien ja osien laajemmassa uudelleenkäytössä. Tämä edellyttää konkreettisia toimenpiteitä ja käytännönläheisiä ratkaisuja.
Rakentamisen yleiset laatuvaatimukset (RYL) ovat pitkään määrittäneet – ja määrittävät edelleen – hyvää rakennus- ja kiinteistönpitotapaa sekä hyvää purkutapaa kiinteistö- ja rakentamisalalla. RYL-laatuvaatimuksia käytetään esimerkiksi laadun määrittämiseen ja laadun valvontaan, rakennusselostuksen ja suunnitelmien laadintaan, tarjouspyyntöjen tekemiseen, työn ohjaukseen ja rakennusvalvontaan.
KIRA-alan murrosvaiheessa RTS-konserni on käynnistänyt laajamittaisen RYL-tietokannan uudistuksen. Tämän uudistuksen tavoitteena on varmistaa, että laatumääräykset eivät ainoastaan säilytä keskeisen roolinsa teknisen laadun määrittäjinä, vaan myös toimivat tienraivaajina uusille ja kestävimmille toimintatavoille.
Esimerkiksi KorjausRYL:n päivityksessä (2022) kiertotalousperiaatteet tuotiin osaksi hyvää rakennustapaa. Päivitetyssä KorjausRYL:ssä on nyt myös julkisivujen korjaamista koskevat ohjeistukset, jotka huomioivat sekä rakennusperinnön suojelun että ympäristönäkökohdat.
Myös KiinteistöRYL:n ulkoilualueiden hoitoa ja kunnossapitoa käsittelevän luvun päivityksessä (2022) luonnon monimuotoisuus otettiin aiempaa paremmin huomioon.
Sisältöjen ohella myös RYL:n julkaisutapa on uusittu. Siirtymällä perinteisistä kirjoista digitaaliseen RYL-palveluun on mahdollistettu aiempaa useammin tapahtuvat päivitykset: yleensä vähintään kerran vuodessa. Siten KIRA-alalle tärkeät uudistukset voidaan toteuttaa entistä ajantasaisemmin.
Toimiessaan siltana vaatimusten ja käytäntöjen välillä RYL-päivitykset ovat keskeinen tekijä alan kehityksessä. Uudistusten ansiosta RYL-ohjeet voivat edelleen ohjata alaa kohti parempaa laatua huomioiden yhä laajemmin myös ajankohtaiset haasteet, kuten resurssitehokkuuden ja kiertotalouden edistämisen. RYL ei ole ainoastaan KIRA-alan teknisen laadun määrittäjä, vaan sen rooli laajenee merkittäväksi muutosvoimaksi.
Arkkitehti, professori Markku Hedman on Rakennustietosäätiö RTS sr:n yliasiamies. Vapaa-ajallaan hän nauttii luonnosta, pyöräilystä ja melonnasta.
Valurauta-, teräs- ja sementtiputket. V esijohtoputkien ja varsinkin valurautaisten vesijohtoputkien kestävyyteen on useissa maissa viime aikoina alettu kiinnittää yhä suurempaa huomiota. Asiasta on pidetty tätä alaa edustavien ammattipiirien keskuudessa esitelmiä, ja siitä ovat...
Monien ennusteiden mukaan vuokralla asuminen yleistyy. Omistusasumisen suosio ei kuitenkaan näytä romahtavan, sillä suomalaiset pitävät sitä taloudellisesti järkevänä vaihtoehtona. Vuokralla asuminen yleistyy trendinomaisesti, mutta hieman hitaammin kuin mitä julkisen keskustelun...
Rakennusinsinööri (AMK) Diana Råman on nimitetty Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Råman aloittaa tehtävässään 16. kesäkuuta. Espoolaisella Råmanilla on laajaa kokemusta rakentamisen, johtamisen ja vaikuttamisen saralta. Nyt Råman työskentelee...
Valurauta-, teräs- ja sementtiputket. V esijohtoputkien ja varsinkin valurauta...
Monien ennusteiden mukaan vuokralla asuminen yleistyy. Omistusasumisen suosio ei...
Lari Sinilaakso johtaa vaativaa työmaata keskellä turkulaista kulttuurimaisemaa,...