Yhä useampi asunto-osakeyhtiö säästää rahaa ja vaivaa nivomalla välttämättömiä remontteja yhteen laajaan rupeamaan. Turussa As Oy Isoraaka päätti yhdistää julkisivuremontin ja salaojien uusimisen samaan urakkaan. Erillinen teettäminen olisi maksanut enemmän ja jättänyt piha-alueen työmaaksi huomattavasti pidemmäksi aikaa.

Ei ole kauaakaan, kun kunnallisten teknisten virastojen yhteistyön puutteesta kaivantotöissä puhuttiin ja jopa vitsailtiin. Nykyisin kunnallis- ja teletekniikan muuttuvat tarpeet ovat paremmin koordinoidut, ja ”monttuja” ei ole tarpeen avata niin usein.

Samantyyppinen ajatustavan muutos on tapahtunut taloyhtiöissä: aiemmin piharemontti mahdollisine salaojien uusimisineen tehtiin yksittäisenä urakkana. Sitä mukaa kuin rakenteiden elinkaariajattelu ja pitkäjänteinen rakennuttamisosaaminen on yleistynyt, korjausurakoiden yhdistäminen on yleistynyt.

Salaojat puuttuvat osasta lähiötaloja

Turun seudulla rakenteiden ja pihojen epätasainen painuminen on maaperän heikon kantavuuden vuoksi kohtalaisen iso ongelma. Kiihkeimmän maaltamuuton aikoina lähiötaloja ei tavattu siellä eikä muuallakaan Suomessa varustaa salaojituksilla.

Tämän laiminlyönnin seurauksena monessa taloyhtiössä ollaan nyt pakkoraossa: piharakenteita on korjattava. Jotta tämä olisi mahdollisimman kustannustehokasta, remontti kannattaa yhdistää mahdollisuuksien mukaan tehdä ajankohtaan, jolloin remontoidaan muutakin.

Salaojien teko julkisivuremontin yhteydessä säästää aikaa ja rahaa

Ammattirakennuttajat, kuten vuokratalokiinteistöjen omistajat, ovat jo pitkään ymmärtäneet tämän. Taloyhtiöissä on joskus yhä vaikeaa saada perustelluksi, miksi remontit kannattaa tehdä samalla rupeamalla. Tässä As Oy Isoraaka -yhtiön urakassa julkisivu- ja salaojaurakoiden samanaikainen toteutus on sen sijaan ollut selvää heti alusta lähtien”, kertoo toimitusjohtaja Antti Uusilehto Tasarakennus Oy:stä.

Viher- ja maarakennusurakointiin erikoistunut Tasarakennus tekee tässä kohteessa yhteistyötä julkisivukorjauksiin perehtyneen Suomen Ohutlevyasennus Oy:n kanssa.

Suomen Ohutlevyasennuksen projektipäällikkö Matti Salonen julkisivukorjauksiin erikoistuneesta Suomen Ohutlevyasennus Oy:stä toteaa urakoiden yhdistämisen olevan järkevää paitsi aikataulullisista ja taloudellisista myös teknisistä syistä.

Tässäkin tapauksessa julkisivurakenne ulottuu maanpinnan alapuolelle sokkeliin asti. Ei olisi mielekästä ensin avata kerrostalon vierustaa pelkästään julkisivutöiden takia ja sitten, mahdollisesti jo seuraavana vuonna, avata uudelleen vaikkapa salaojien uusimisen takia”, Salonen perustelee.

Teksti ja kuvat Vesa Tompuri