Kesällä 2023 Loviisan Kuningattaren­rannassa järjestäville Asuntomessuille kertyi ennätysmäärä rakentajien hakemuksia. Messualueen yhtiömuotoisille tonteille on luvassa muun muassa kasvi­huonetaloja ja kelluvia rakennuksia. Alueen pohjoisosaan rakennetaan Cubesta Oy:n puukerrostalo.

Lasinen kasvihuone rakennetaan suunnitelman mukaan asuinkerroksen päälle. Robbes Vertical Farming
Solutions suunnittelee tekniikkansa­ soveltamista Loviisan kohteeseen. Samanlaisia hankkeita on Ruotsissa ja Tanskassa, kertoo yhtiön toimitus­johtaja, puutarhuri Robert Jordas.

Tonteille nousee sekä kivi- että puutaloja. Rakennusten väritys vaihtelee vaaleasta hyvin tummiin ja jopa mustiin sävyihin. Suurehkot lasi- ja ikkunapinnat ovat yleisiä.

Yksityisten rakennuttajien lisäksi messujen pientaloalueelle tulee myös kolme talotehdasvetoista rakennushanketta. Pientaloalueella on myös tontti ryhmärakennushankkeelle.

Insinööritoimisto LaRa Oy rakennuttaa yhteistyössä Honkatalojen kanssa neljä kaksikerroksista, hirsirunkoista erillistaloa, joissa käytetään maalämpöä.

Kesällä 2022 Asuntomessut järjestetään Naantalissa. Siellä yhtenä teemana on älykkäät energiaratkaisut. Naantalin Energia rakentaa messu­alueen rantaan aurinkoenergia­puiston, jonka teho on noin 100
kilowattia. Aurinkovoimalan tuottama sähkö syötetään älymuuntamoon ja sieltä sähköverkkoon.

Lue lisää Asuntomessuista 2021

Teksti Martti Ristimäki kuva Asuntomessut