Riihimäen rakennusmestariyhdistyksen entinen puheenjohtaja Kalervo Hatakka täyttää toukokuussa 70 vuotta, mutta joutilaaksi hänestä ei ole. Ikänsä rakentanut mies on juuri remontoinut pienkerrostalon sisätilat kauttaaltaan, ja seuraavaksi mestaria odottaa ulkohommat: puiden kaato, päreiden veisto ja työstö tarjoiluastioiksi.

RKL:n liittohallituksessakin 2000–2001 ja 2008–2009 palvellut Hatakka tunsi kutsumusta alalle jo nuoresta. Hämeenlinnan tekua seurasi pitkä ura vastaavana työnjohtajana ja valvojana. Hatakka oppi elementtityöt ja paikallavalut, ja viihtyi pisimpään Kummila Oy:n palveluksessa. 1990-luvun lama vei firman nurin, ja Hatakka rakensi vuoden ajan konkurssipesän lukuun.

Hatakan lempiaiheita ovat olleet vesikatot ja rakennuksen kosteusongelmat.

”Ne kun saisi kuntoon”, Hatakka huokaa.

”Ettei nuoremmat tekisi samoja virheitä”.

Oppejaan Hatakka on jakanut muun muassa puheenjohtajana Fisen tuotantojohdon lautakunnassa. Hän on myös ollut mukana Rakentajan Kalenterin ja Rakennustaidon toimituskunnissa. Artikkeleita ja luentoja on ollut runsaasti.

Omien sanojensa mukaan Hatakka ei ”koskaan ehtinyt kuin rakentaa”. RKL:n toimintaan ja matkoille hän kuitenkin ennätti, ja nyt viimein on aikaa laulamiselle. Riihimäen Mieslaulajista on, kumma kyllä, ilmaantunut luottamustoimiakin.

Hatakan tyttärenpojille ukki onkin leikillään ilmoittanut, että kyllä kolme viidestä saisi mestariksi oppia. Hyvässä vauhdissa ollaan: nyt jo kaksi opiskelee talonrakennusta.

Kevään syntymäpäiväsankari ei kuitenkaan merkkipäiväänsä aio juhlia. Tekijämiehellä taitaa olla muuta tekemistä.

Kuva Kalervo Hatakan kotialbumi