Kuukausikokouksessa yhdistyksemme puheenjohtaja kiinnitti rintapieleeni RKL:n 25-vuotismerkin. Valmistuin Porin tekusta 1990 ja liityin heti mukaan Porin Rakennusmestariyhdistyksen toimintaan. Ilmeisesti 90-luvun laman tiimellyksessä oli jäsenyyteeni tullut pari välivuotta, koska toimiston Piia laittoi merkin postiin vasta tänä vuonna.

Yhdistykseen liittyminen oli helppoa ja oikeastaan itsestäänselvyys. Valmistumisen jälkeen pääsin töihin rakennusliikkeeseen, jonka toimitusjohtaja oli aktiivinen toimija myös yhdistyksessä. Hakemus täytettiin ja yhdessä mentiin ensimmäiseen kokoukseen. Tämä liittymistapa oli se tavallisin tapa aikanaan muidenkin jäsenten osalta. Toimintaan haluttiin mukaan, koska siellä oli paljon kavereita, hyvät kokousisännät ja usein myös iltapala. Keskusteluissa vaihdettiin illan mittaan kuulumiset työmailta, ja jos mieltä askarrutti joku ongelma omalla työmaalla, niin oli helppo kääntyä ammattiveljen tai -sisaren puoleen.

Työurani kääntyessä myyntipainotteiseksi huomasin yhdistyksessä loistavan mahdollisuuden verkostoitua ja luoda uusia suhteita. Työmaalle oli helppo mennä, koska vastassa oli usein kokouksista tuttu mestari tai yrittäjä. Harrastuksen laajentuessa valtakunnalliseen toimintaan verkosto vain kasvoi ja tutustuin lisää hienoihin ihmisiin. Osasta henkilöistä, joihin olen saanut tutustua yhdistystoiminnassa, on tullut elinikäisiä ystäviä. Omalla kohdallani RKL:n iso lupaus: ”Elämäsi verkosto” on kirjaimellisesti toteutunut.

Ajat ovat muuttuneet ja muut toimet ovat menneet monen kohdalla yhdistystoiminnan edelle. Erityisesti nuorten jäsenten osallistuminen kokouksiin on ollut vähäistä. Tarve vaihtaa kokemuksia ja mielipiteitä kollegoiden kanssa on mielestäni edelleenkin ajankohtaista. Toimintamme mahdollistaa usein työmaavierailut paikkoihin, jonne itse ei pääsisi millään konstilla. Tuotteet ja määräykset muuttuvat alallamme jatkuvasti ja saamme näistä hyvää tietoa kokouksissamme. Kokouksessa saatamme tavata uuden työnantajamme tai tulevia työkavereita. Omakohtaiset kokemukset ja saamamme hyödyt sitovat meidät toimintaan mukaan.

Ehkä meidän on aika muuttaa toimintamallejamme yhdistyksissä, koska edellä mainittujen hyötyjen kertominen esim. ammattikorkeakouluissa on saanut vain vähän vastakaikua. Asiaan liittyen sain äskettäin palautetta, että nuoret eivät tule mielellään kokouksiin. Yksi ajatus voisikin olla muuttaa kuukausitapaamisemme vapaamuotoisemmiksi ja vielä enemmän informatiivisemmiksi kuin ennen.

Positiiviset kokemukset tapaamisista toisivat mukanaan halun tulla tilaisuuteen uudelleen ja ottaa kaveritkin mukaan. Virallisiakin asioita pitää toki käsitellä, mutta vuosikokoukset voisimme pitää edelleen erikseen.

Oulussa tavataan liittokokousviikonloppuna marraskuussa. Jos omassa yhdistyksessäsi on tehty onnistuneita ratkaisuja jäsenistön aktivoimiseksi vanhoja rutiineja muuttamalla, niin kuulisin niistä mielelläni. Monistetaan hyvät tavat toimia ja muuttaa toimintaamme ajan hengen mukaiseksi.

 

Loistavia ulkoilukelejä ja syksyn jatkoa kaikille!

Juhani Kukkakorpi
RKL:n II puheenjohtaja