Väitän, että jokainen ihminen osaa säveltää ja sanoittaa laulun. Minulta usein kysytään miten ja mistä saan inspiraation tehdä jotain sellaista. Miten ryhdytään taiteilijaksi?

Se voikin aluksi tuntua haastavalta, mutta työ helpottuu tekniikan kehittyessä. Silti tärkein eli ideat syntyvät kuin taianomaisesti, eikä niiden syntyä voi hoputtaa. Ideoita syntyy, kun inspiroidut jostain ja sitä voit edesauttaa avaamalla silmäsi ja korvasi maailmalle.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärä tapaa kirjoittaa laulua. Musiikki ei siis tunne rajoja, mutta mitään kovin ihmeellistä sen ei tarvitse olla tehdäkseen suuren vaikutuksen. Historian merkittävimmät kappaleet ovat usein syntyneet vahingossa ja ovat pohjimmiltaan hyvin yksinkertaisia.

Olen treenannut säveltämistä jo vuosia, ja se sujuu minulta jo melkein itsestään. Silti yhä useimmat biisini ovat täyttä kuraa, eivätkä ne koskaan näe päivänvaloa. Silti aina kun ryhdyn tekemään jotain, se vie minua eteenpäin. Sävellys on kuin seikkailu, enkä koskaan tiedä mihin lopulta päädyn. Minulle tärkeintä ei olekaan lopputulos vaan matka, jolle lähden. Nautin prosessin jokaisesta vaiheesta.

MIELIKUVITUS ON TÄRKEÄ työkalu, ja sitä pystyy ylläpitämään. Lapsena se oli mukana joka tilanteessa. Sen avulla löysin uutta ja tutustuin tuntemattomaan. Se antoi minulle myös eräänlaista suojaa. Tiukan paikan tullen kuvittelin itseni muualle tai näkymättömäksi, ja sain siitä voimaa. Käytän sitä edelleen hyödykseni. Bisnespalaverissa pöydän vasta­puolella istuvilla ei ole aavistustakaan siitä mitä päässäni pyörii keskustelujemme aikana. Käsittelen ja jäsentelen asioita täysin omalla tavallani.

Olen aina saanut paljon kritiikkiä, sillä olen erilainen kuin muut. Olen tottunut siihen ja pidän sitä pikemminkin eräänlaisena saavutuksena.

Olen myös usein ollut kiinnostunut eri asioista kuin muut. Lukiossa luin Herra Huu -kirjoja muiden kahlatessa läpi “oikeaa” kirjallisuutta. Herra Huu teki minuun suuren vaikutuksen. Hän on pieni kummallinen mies, joka asuu yksin mökissään ihastellen luonnon merkillisyyttä. Hänen maailmansa on kauniin pelkistetty ja hidas. Hän saattaa unohtua tuntikausiksi tutkimaan metsästä löytämäänsä käpyä. Kauneutta löytyy yllättävistä paikoista, jos vaan altistaa itsensä löytämään sitä. On taito osata nähdä ympärilleen. Se on taiteilijan tärkeimpiä ominaisuuksia.

Bändini The Rasmus kohtasi alussa paljon kritiikkiä. Meitä kehotettiin laulamaan suomeksi ja unohtamaan haaveet ulkomaille pääsystä. Mutta meillä oli kuitenkin visio siitä, kuinka maailma valloitetaan – ja sen me myös teimme. Nuoren ihmisen yli-itseluottamuksessa on uskomattoman paljon voimaa, ja se tarttuu helposti myös muihin. Se voi viedä pitkälle, vaikka kyseessä ei olisikaan teknisesti paras suoritus. Kukaan meidän bändissämmekään ei ole virtuoosi laulamaan tai soittamaan, mutta näkemys on kirkas ja sitä kohden on aina menty täysillä.

YSTÄVÄNI KUTSUU MINUA paljasjalka-arkkitehdiksi. Mitähän se edes tarkoittaa? Kai sitä, että vaikka olen itseopiskellut arkkitehtuurin harrastaja, olen kuitenkin onnistunut luomaan siitä itselleni uraa ja päässyt toteuttamaan visioitani myös konkreettisella tasolla.
Se on hyvä suoritus harrastajalta. Olen ilmeisen hyvä uskomaan itseeni.

Toisin sanoen, jos sinulla on haave suunnitella oma talosi, kesämökkisi, puutarhasi, tai maalata taulu tai säveltää laulu, ryhdy heti toimeen. Elämä on liian lyhyt.

Kun olet ahkera, sinulla on visio ja uskallusta, pystyt ihmeisiin!

Lauri Ylönen on säveltäjä ja The Rasmus -yhtyeen laulaja, joka on tehnyt myös sooloalbumeja. Lisäksi USA:ssa asuva Ylönen suunnittelee taloja.