Kauhajoella syntynyt Heikki Nieminen kouluttautui 1950-luvun lopulla rakennusmestariksi. Hänen poikansa Esa Nieminen on koonnut isänsä kiinnostavan elämäntarinan kovakantiseksi kirjaksi. Niemisen historia on myös osa RKL:n historiaa. Teos leikkaa hienosti sodanjälkeisen Suomen kehitykseen köyhästä maatalousmaasta kaupungistuvaan ja moderniin teollisuusmaahan.

Heikki Nieminen on erityinen lahjakkuus, joka osaa rakentaa jousisoittimia ja kaappikelloja, katsoa kaivoja, ennustaa säitä, soittaa harmonikkaakin. Hän on pitänyt tarkkaan kirjaa niin säähavainnoista kuin jalkapallotuloksista.

Samalla hän on aikansa miestyypin edustaja: isänmaallinen, yhteisten asioiden hoitoon omistautunut ja työteliäs ammattimies. Hän ehätti pitkien työpäiviensä lomassa osallistua Vaasan Rakennusmestariyhdistyksen toimintaan, tehdä rakennuspiirustuksia, perustaa kotiseutuyhdistyksen, harrastaa ammuntaa, olla ehdolla vaaleissa. Hän rakensi kerrostaloja, ­­urheilukenttiä ja voimalaitospiipunkin sekä tietysti kodin perheelleen – ja innokkaana veikkaajana hän kerrytti pesämunaa lapsenlapsilleen.

Vaatimattomista oloista lähteneen Hyypän pojan polku koko Pohjanmaan alueella arvostetuksi osaajaksi edustaa monen hiljaisen aikalaisen historiaa. Heikki Niemisen ja hänen kaltaistensa ansiosta Suomi jälleenrakensi, nousi niukkuudesta ja kehittyi nykyiseksi korkean osaamisen hyvinvointiyhteiskunnaksi.

RKL oli tärkeässä roolissa Niemisen elämässä. Nieminen toimi Vaasan yhdistyksen hallituksessa ja puheenjohtajanakin 1980-luvun alussa. Olavi Laitalakin muistaa Niemisen aktiivisena aloitteentekijänä. Ystävyys RKL:n kunniapuheenjohtajan Raimo Jorosen kanssa alkoi jo 1950-luvun lopulla rakennusmestarikoulussa, jonka Nieminen suoritti perheellisenä aikamiehenä ja pitkän matkan takaa.

Nieminen viettää nyt ansaittuja eläkepäiviä Vaasassa ja vakioveikkaa yhä ahkerasti – usein rivit tehdään yhdessä lapsenlapsen kanssa. Huomionosoituksista Niemistä taitaakin eniten lämmittää Vaasan Palloseuran Vuoden fani -palkinto vuodelta 2003.

Esa Niemisen teos on tiivis ja helppolukuinen uutismiehen katsaus isän elämänvaiheisiin, isän omaa ääntä kunnioittaen. Pienen painoksen kirjaa saa lainaksi Vaasan, Seinäjoen, Kauhajoen ja Helsingin kirjastoista.

Esa Nieminen: Yhteiskunnan asialla. Omakustanne, 2020.

 Teksti Maria-Elena Ehrnrooth