Kesällä 2018 Hämeen linnan vallihaudan ympärillä jatkavat työskentelyään kivimiehet koneineen ja lampuri lampaineen ja lammaskoirineen.

Keskiaikaisen linnan ympärille 1700–1800-lukujen vaihteessa rakennettua vallihautaa korjataan nyt kuudetta vuotta. Aiempi suuri korjaus vallihaudalla valmistui 1980-luvulla, kun pohjoispuolen sekä kaakkoisosan vankila-aikana peitetyt vallihaudat kaivettiin esiin ja rakennettiin maavalleineen uudelleen alkuperäisten linnoitussuunnitelmien mukaan.

Vallihautaa korjataan nyt länsipuolella 2. puolibastionin vasemmalla sivulla, missä eskarppimuuri eli maavallin puoleinen muuri on kauttaaltaan vaurioitunut. Maavallia kevennetään kaivamalla, jotta vallihaudan kivilatomus voidaan turvallisesti purkaa ja latoa uudelleen sekä perustuksena olevia hirsirakenteita vahvistaa.

Pohjoispuolen vallihaudan korotustyötä jatketaan korottamalla 1970–80-lukujen korjauksissa liian mataliksi jääneitä kivimuureja 1–3 kivikerralla.

Maavallien maisemanhoitotöihin osallistuvat myös lammilaisen Villin lampaan tilan lampaat. Niitä paimentaa lampuri Hertta Helkala paimenkoirineen kolmena päivänä viikossa. Lampaiden ensisijaisena tehtävänä on pitää syömällä maavallien kasvillisuutta kurissa.

Teksti Sirkka Saarinen, kuvat Sanna Ihatsu