Tuusulan asuntomessujen alue Rykmentinpuistossa valmistuu aikataulussa. Valtioneuvoston 22. huhtikuuta antama ohjeistus kuitenkin siirtää yleisötapahtuman elokuulle.

Toukokuussa arvioitiin, että Asuntomessut pidettäisiin 3. – 30.8.2020. Samalla huomioidaan, että valtioneuvosto voi tehdä myös uuden arvioinnin yli 500 hengen yleisötilaisuuksista kesäkuun alussa. Jos messuja ei pystytä toteuttamaan elokuussakaan, mietitään pienimuotoisempaa, uudenlaista yleisötapahtumaa myöhemmälle syksyyn.

”Meille on tärkeintä varmistaa ihmisten turvallisuus ja hyvinvointi. Olemme seuranneet koronaepidemian vaikutuksia suuriin yleisötapahtumiin jo heti tilanteen vakavuuden selvittyä. Siksi aloitimme eri vaihtoehtojen pohdinnan hyvissä ajoin. Joka tapauksessa Rykmentinpuistoon nyt valmistuva upea alue ja kiinnostavat kodit tullaan esittelemään suurelle yleisölle, tavalla tai toisella”, taustoittaa Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio.

Messualue valmistuu aikataulussa

Rykmentinpuisto kokonaisuudessaan on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista aluerakentamishankkeista. Alueesta rakentuu jopa 15.000 asukkaan asuinalue. Vaikka messutapahtuman ajankohta nyt siirtyykin eteenpäin, messualueen kotien ja yleisten alueiden rakentaminen Rykmentinpuistossa Tuusulassa edistyy ja kohteet valmistuvat aikataulussa.

”Meille on rakentumassa Rykmentinpuistoon upea messualue, josta voimme olla ylpeitä ja joka kuvastaa uudenlaista Tuusulaa monipuolistaen mielikuvaa asumisesta täällä”, toteaa Asuntomessut Tuusulassa -projektin projektipäällikkö Riikka Uusikulku Tuusulan kunnasta.

”Rykmentinpuiston asuntomessu­alueella on tehty paljon asioita uudella tavalla esimerkiksi kestävään kehitykseen ja energiaan liittyen. Näitä opittuja asioita voidaan hyödyntää jatkossa muidenkin asuinalueiden rakentamisessa”, Uusikulku jatkaa.

Tuusulan pormestarin Arto Lind­bergin mukaan asuntomessuprojekti on ollut alkupamaus koko Rykmentinpuiston asuinalueen kehittämiselle.

”Messualueen ympäristössä on parhaillaankin käynnissä neljän eri kerrostalokorttelin rakentaminen, ja suunnitteilla on useita uusia hankkeita, kuten Hirsitaloteollisuuden hiilineutraali My Town! -hanke”, Lindberg kertoo ylpeänä.

Turvallisuudessa huomioidaan koronatilanne

Koronatilanteen kehittymistä seurataan tarkkaan kaikkien rakentamisessa ja muissa järjestelyissä mukana olevien tahojen keskuudessa.

”Seuraamme koronatilannetta ja noudatamme valtioneuvoston sekä THL:n antamia ohjeita ja määräyksiä. Koronavirusepidemiaan varaudutaan viranomaisten suositusten mukaisella toimintamallilla messujen turvallisuussuunnitelmassa”, toteaa Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Lipunmyynti messuille on auki normaalisti koko ajan. Mikäli viranomaiset ohjeistavat peruuttamaan yleisötapahtumat vielä elokuussakin, on asiakas oikeutettu saamaan ostetun pääsylipun hinnan takaisin.

Asuntomessuja jo 50 vuotta

Jo 50 vuoden ajan eri paikkakuntien messualueille on noussut koteja, jotka ovat innostaneet ja inspiroineet suomalaisia. Ensimmäiset messukodit nousivat niin ikään Tuusulaan vuonna 1970.

Tänä vuonna Tuusulan asuntomessuilla esitellään monipuolista elämisen taidetta tulevaisuuden kyläkaupungissa, jossa on mahdollista asua eri elämänvaiheissa.

Tulevienkin vuosien messuhankkeet on sovittu jo vuoteen 2025 asti, ja ne etenevät hienosti.

Teksti Rakennustaito, kuva Suomen asuntomessut