Mestari-Laulajien ja RKL:n yhteisellä matkalla New Yorkiin ja Floridaan kesäkuussa ihasteltiin Manhattanin pilvenpiirtäjiä ja Miami Beachin upeita Art Deco -rakennuksia.

Kuoro ilahdutti Floridan suomalaisia kahdella konsertilla Palm Beachin alueella. Matkaan osallistui 29 kuorolaista sekä 29 seuralaista ja kuoron ystävää RKL:stä.

New Yorkissa ”katsastettiin” mielenkiintoisia rakennuksia. Manhattanin Downtowniin noussut uusi One World Trade Centerin huippu kohoaa 417 metrin korkeuteen. Se vastaa alkuperäisen terrori-iskussa 11.9.2001 tuhoutuneen WTC:n korkeutta. Tämä Freedom Tower on mastoineen peräti 541 metriä korkea. Rakennus valmistui marraskuussa 2014 ja avattiin yleisölle toukokuun lopulla 2015. Tornissa on 70 hissiä, joilla pääsee mm. kolmelle näköalatasanteelle 102. kerrokseen.

Arkkitehti Daniel Libeskindin suunnitteleman WTC 1:n hinnaksi tuli lopulta noin kolme miljardia dollaria. Rakentamiseen käytettiin noin 153 000 m³ betonia ja yli 45 000 tonnia terästä. WTC1 sisältää 235 000 neliömetriä toimistotilaa. Rakennukseen liittyy kosolti symboliikkaa, esimerkiksi sen korkeus jalkoina on sama kuin Yhdysvaltain itsenäistymisvuosi (1776). Rakennustyöt aloitettiin keväällä 2006 ja valmista piti tulla jo vuonna 2008, mutta harjannostajaiset lykkääntyivät talouskriisin takia vuoteen 2014. Yleisölle WTC1 avattiin toukokuussa 2015. Tuhoutuneen WTC:n paikalla on rakenteilla lisäksi kolme muuta korkeaa rakennusta; World Trade Center 2, 3 ja 4.

One WTC:n juurella on kaksoistornin kohtalosta muistuttava ja niiden sijoille rakennettu vaikuttava muistomerkki Reflecting Absence. Teos koostuu kahdesta valtavasta vesialtaasta, ikään kuin entisen kaksoistornin jalanjäljistä. Muistomerkkiin on kaiverrettu kaikkien 2 983 uhrin nimet.

Hudson-joen, 14. kadun ja Gansevoortin kadun välinen entinen teurastamoalue Meatpacking district on saneerattu 2000-luvulla trendikkääksi toimisto- ja vapaa-ajanalueeksi. Tänne on avattu mm. uusi Whitneyn taidemuseo ja katutason yläpuolella kulkevalle entisen rautatien pohjalle on tehty High Line-kävelytie viheristutuksineen.
Käynnin arvoinen oli myös New Yorkin päärautatieasema Grand Central, jonka 114 metriä pitkää päähallia koristavat mm. monumentaaliset veistokset. Päähallissa on myös kello, jonka korkeus on neljä metriä. Laiturimäärältään tämä juna- ja metroasema on maailman suurin: kahdessa tasossa on 44 laituria ja 67 raideparia.

Floridan lämmössä

New Yorkista ryhmä lensi Miamiin, josta jatkettiin bussilla pari tuntia Delrey Beachille ja asetuttiin Marriott-hotelliin. Mestari-Laulajat piti alueella kaksi konserttia, ensin Lake Worthissa ja seuraavana päivänä Lantanassa. Kuoron edellisestä vierailusta Floridassa oli vierähtänyt jo 24 vuotta, mutta vastaanotto ja tunnelmat olivat yhtä lämpimät kuin vuonna 1991.

Matka jatkui kohti Miami Beachia, joka on oma kaupunkinsa Miami Cityn ja Atlantin valtameren välissä. Kaupunki perustettiin 1915 eli samana vuonna kuin Mestari-Laulajat Suomessa. Miamin South Beachin Ocean Drivella ihailimme 1920–1930-luvuilla rakennettuja Art Deco -tyylisiä rakennuksia. Koko alueella niitä on noin 800. Rantakaduilla sijaitsevien rapistuneiden hotellien kunnostus uuteen loistoon alkoi 1980-luvun lopulla. Ajoimme myös läpi Miami Cityn teräs- ja lasirakenteisen liikekeskustan, tutustuimme Coral Gablesin tyylikkääseen omakotitaloalueeseen ja Vizcayan italialaistyyliseen palatsimuseoon.

Miamin nimi tulee intiaanikielisestä ”makeaa vettä” tarkoittavasta sanasta. Miamin seutu on kehittynyt pitkin askelin viime vuosikymmeninä. Talous on hyvässä mallissa, rakentaminen on vilkasta, rikollisuus on saatu kuriin ja turismi kukoistaa. Miami Cityssä on asukkaita noin 430 000. Koko suurkaupunkialueen asukasluku on lähes kuusi miljoonaa.

Teksti ja kuvat Hannu Ahokanto