Tänä vuonna oli Hämeenlinnan vuoro isännöidä RKL:n liittokokousta Scandic Hotel Aulangossa. Osallistujia oli yli 120, ja valtuutettuja ääniä salissa 97. Kokous oli aktiivinen ja äänesti useasta aloitteesta ja sääntöesityksestä.

RKL:n liittokokous käsitteli kolme aloitetta Etelä-­Pohjanmaan yhdistykseltä. Ensimmäinen äänestys koski liittohallituksen vastausta yhdistyksen ehdotukseen AMK-kirjain­lyhenteen pudottamisesta pois liiton ja yhdistysten nimistä. Hallitus esitti, että asiaa valmistelemaan nimi­tetään työryhmä, koska­ kyseessä­ on sääntöuudistus ja samalla nimeä­ pohditaan laajemminkin. Hallituksen esitys voitti ­äänestyksessä 79 – 18.
Toinen aloite raukesi, sillä se koski aluekokousten matkakustannuksia, jotka jo nykyisellään korvataan virallisille osallistujille liittokokouskäytännön mukaisesti.

Liittohallituksen puheenjohtaja Jukka Lintunen avasi ja päätti liittokokouksen.

Vanhaa mallia kaipailtiin

Kolmas Etelä-Pohjanmaan aloite­ esitti paluuta vanhaan piirijakoon, sillä nykyinen ei yhdistyksen mukaan mahdollista hallituspaikkaa Etelä-Pohjanmaalle. Yhdistyksen puheenjohtaja Martti Kaunismäki­ piti aiheesta puheenvuoron, jossa hän korosti, että yhdistys on RKL:n neljänneksi suurin jäsen. Hän myös totesi Pohjoisen alueen olevan liian suuri, että ihmiset tulisivat tutuiksi, kun alueen rajojen välinen etäisyys Isojoelta Utsjoelle on yli 1 000 kilometriä.

Vanha piirimalli ei kuitenkaan saanut laajempaa kannatusta, vaan ehdotus kaatui 87 – 10. Alueiden edustajien osallistumisesta virisi­ joka tapauksessa keskustelua, joka­ toivottavasti parantaa yhteistoimintaa.

Liittokokouksessa äänestettiin ahkerasti. Etualalla Porin delegaatio, keskellä Juhani Kukkakorpi.

Kädet nousivat tiuhaan ylös

Äänestykset eivät päättyneet aloitteisiin, vaan myös liittohallituksen esittämä sääntömuutos palautettiin täpärässä äänestyksessä valmisteluun. Pitkään valmisteltu sääntöjen siistiminen uuden hallintomallin ja strategian mukaiseen muotoon siirtyy seuraavaan liittokokoukseen – ja samaan syssyyn käsitellään myös nimiasia, jos tulevana vuonna koolle kutsuttava työryhmä päätyy esittämään ­nimenmuutosta.

Vuoden Nuori Rakennusinsinööri Jani Kallio ja Vuoden Rakennusmestari Marit Sivén.

Nimityksiä ja huomionosoituksia

Liittokokous vahvisti alueiden edustajat vuoden 2024 hallitukseen. Huomionosoituksia jaettiin edellisvuosien tapaan: kultaisia 9 ja hopeisia 15. Yhtään Rakentajain merkkiä ei tänä vuonna haettu.
Perinteiseen tapaan liitto-kokouk­sen alussa julkistettiin Vuoden Rakennusmestari ja Vuoden Nuori Rakennusmestari/insinööri -palkintojen saajat. Tänä vuonna palkinnot menivät korjausrakentamisen osaajille. Monelle tuttu raatimestari Marit Sivén palkittiin pitkästä työurastaan. Vuoden Nuorek­si Rakennusinsinööriksi valittu ­Jani Kallio on hänkin kunnostautunut rakennusterveysasiantuntijana ja korjaussuunnittelijana.

Liittokokous- ja juhlajärjestelyjä erinomaisesti junaillut yhdistyksen sihteeri Elsi Gröhn vastaanotti onnittelut yhdessä varapuheenjohtaja Tuomo Leinosen kanssa. Onnittelemassa Martti Kaunismäki.

Seuraava liittokokous Vaasassa

Vuoden 2024 liittokokouksen RKL­ järjestää yhteistyössä ­Svenska Byggmästare- och Ingenjörsförbundet YH i Finlandin (SBIF:n) kanssa Vaasassa.

Samalla Rakennusmestaripäivä­ pidetään SBIF:n järjestämän ­Build­ing­­ Forumin kanssa – kahdella­ kielellä.­ Yhteisellä tapahtumalla vahvistetaan suomen- ja ruotsin­kielisten järjestöjen jäsenten välistä­ yhteistyötä. SBIF:n puheenjohtaja Kenneth Julin toivotti kaikki tervetulleiksi Vaasaan.

Liittohallituksen pöydässä oli iloinen tunnelma. Vasemmalla varapuheenjohtaja Jere Väisänen ja oikealla Timo Saarikko, kumpikin Helsingin yhdistyksestä.

Iltajuhlassa puheita, naurua ja tanssia

Hämeenlinnan yhdistyksen 90-vuotisjuhlasta ei puuttunut ­mitään, kun hämäläiset tarjosivat
Aulangolla parastaan. Ohjelma, ruoka ja juoma olivat vieraiden mieleen.

Maljapuheen piti yhdistyksen varapuheenjohtaja Tuomo Leinonen­ välittäen puheenjohtaja Jari­ Komsin terveiset. Koskettavan kulttuurituokion tarjosi yhdistyksen entisen puheenjohtajan ­Eino Korpelan – hänkin 90 vuotta tänä vuonna – lausuma runo. Liiton puheenjohtaja Jukka Lintunen­ kertasi Hämeenlinnan yhdistyksen syntyhistoriaa, ja juhlapuheen piti HAMK:n tutkimusjohtaja Jarmo Havula.

Nauruista vastasi stand-up-koomikko Arimo Mustonen. Illan kauniiksi lopuksi pistettiin tietysti tanssiksi, ja nuoremmilleen mallia näytti liiton liikkuvainen kunnia­jäsen Auvo Kilpinen, 94!

Hämeenlinnan yhdistyksen ikätoveri, 90 vuotta täyttänyt kunniajäsen Eino Korpela lausui juhlassa runon.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth kuvat Antti Pulkkinen