Metsä Fibre Oy:n Äänekosken biotuotetehdas on isojen lukujen työmaa myös paalutukseltaan. Paaluja on tarvittu peräti 195 kilometriä. Työmaa saikin Betoniteollisuuden Vuoden 2016 Paalutustyömaa -tunnustuksen.

Betonipaalujen osuus paalutuksesta on yli 135 kilometriä. Suurin osa oli Paalutusohje PO-2011 -mukaista tyyppiä TB300b ja viidesosa järeämpää tyyppiä TB350a.

Paalujen määrän lisäksi vaativuutta toi työskenteleminen toiminnassa olevalla tehdasalueella erittäin vaihtelevissa pohjaolosuhteissa. Myös paalukuljetusten logistiikka työmaalle ja työmaa-alueella suunniteltiin ja aikataulutettiin tarkasti. Paalutustyö toteutettiin työyhteenliittymänä, jossa Lujabetoni Oy urakoi kohdetta kahden paalutusurakoitsijan ja yhden porapaalu-urakoitsijan kanssa.

Suuren määrän ja tiukan aikataulun takia paalutusta teki työmaalla yhtäaikaisesti 12 paalutuskonetta.

Paalutushankkeen projektinjohdosta vastasi T&T Maanrakennus Oy, paalutustyön tekivät Niskasen Maansiirto Oy, Maasto-Seppo Oy, Junttapojat Oy ja Suomen Teräspaalutus Oy, mittaukset teki Inspecta Oy, T&T Maanrakennus Oy ja Destia Oy. Betonipaalut toimitti Lujabetonin Haapajärven tehdas.

Lue reportaasi biotuotetehtaasta.

Teksti Sirkka Saarinen, kuva Betoniteollisuus ry