Meidän mestareiden oma liitto syntyi aikanaan hurjien jännitteiden keskellä 28.–29.7.1905 Tampereella liiton ensimmäisessä virallisessa kokouksessa. Tätä ennen muutama yhdistys oli ennättänyt aloittaa jo toimintansa.

Vuosituhannen alussa maatamme oltiin kovaa vauhtia venäläistämässä. Suomen silloista autonomiaa haluttiin kaventaa. Ajat olivat epävakaita, mutta ammattiveljet halusivat siitä huolimatta pitää yhtä. Nuoren Rakennusmestariliiton tärkeimpiä asioita oli toimia rakennusmestarien etujärjestönä ja hankkia arvostusta ammattikunnalle. Tässä olikin työsarkaa kerrakseen vuoden 1905 Suurlakon levottomuuksien jälkeen.
Syntyi vahva rakennusmestarien oma veljesliitto. Tänään 2019 voimme ylpeydellä sanoa, että olemme olleet yli sata vuotta yhteiskunnallisesti yritteliäs järjestö.

Järjestömme tehtäväkenttä ei ole sen perustamisesta muuttunut tuumaakaan; RKL haluaa edelleen vaikuttaa rakennusalan monissa työryhmissä jäsenistön aseman ja arvostuksen vahvistamiseksi. Aktiivisuutemme niin kansallisesti kuin paikallisesti on nostanut ammattikuntamme arvostusta kautta Suomen.

Itse uskon, että liittomme jäsenyys on hyvä sijoitus. Olemmehan pitäneet yhtä jo pitkään, ja liitto on aina pitänyt mestareiden puolta ammatillisissa keskusteluissa rakentamiseen liittyvissä asioissa. Olemme myös aina taistelleet mestarikoulutuksen olemassaolon puolesta.

RKL:n hallitus päätti viime vuonna alkaa keskustella jäsenten kanssa hallinnon uudistamisesta. Uudistuksen yhtenä tavoitteena on, että kykenisimme jatkossa reagoimaan ympäristön muutoksiin ketterämmin.
Työryhmä kokoontuu muutamaan otteeseen kevään aikana suunnittelemaan hallinnon mahdollista remonttia. Työryhmä ei tee päätöksiä, se vain valmistelee aikanaan liittokokouksen päätettäväksi tulevan hallintomallin. Muutoksen aikataulu kokonaisuudessaan on vielä varsin avoin ja elävä.

Haluamme kuulla asiassa myös teitä jäseniä. Teemme vielä ennen kesää kyselyn, ja keräämme ajatuksianne RKL:n nykyisen hallitusmuodon toimivuudesta. Lisäksi syksyllä järjestämme hallinnon uudistuksen tiimoilta seminaarin, johon kutsumme yhdistysten puheenjohtajia visioimaan parempaa huomista.

Olen huolissani jäsenhankinnasta. Jäsenmäärämme ei ole viime vuosina kasvanut – päinvastoin kiinnostus yhdistystoimintaan on hiipunut. Nyt on reagoinnin aika. Toivoisin, että jokainen ajattelee oman yhdistyksensä elinvoimaa ja hankkii vaikka yhden jäsenen tämän vuoden aikana. Jo näin pienellä teolla saisimme jäsenmäärämme jälleen kasvuun.
Arvoamme pitää tarkastella pitkällä aikavälillä. Meillä ei ole tarjota kenellekään pikavoittoja, mutta ”Elämäsi verkosto” on käytössäsi joka päivä.

Ari Autio
RKL:n puheenjohtaja