Kuluneen kesän aikana monissa rakennuksissa sisälämpötila nousi tukalaksi ja ilmalämpöpumppujen kysyntään tuli melkoinen piikki.

Rakennus- ja sisäilma-asiantuntijoiden näkemykset ilmalämpöpumppujen terveyshaitoista jakautuvat kahtia. Osa pitää pumppuja terveysriskinä, osa pitää moisia väitteitä pelotteluna.

FCG:n toimialajohtaja Juhani Pirinen pitää ilmalämpöpumppua varsin hyvänä ratkaisuna sekä ilman viilentämisen että lämmittämisen suhteen. Tiettyjä asioita on kuitenkin otettava huomioon, jotta yllätyksiltä vältyttäisiin.

Rakennusinsinööri Marcus Jansson Insinööritoimisto Kronqvistilta on huomannut, että jotkut ihmiset tosiaan luulevat ilmalämpöpumpun olevan ilmanvaihtokoje. Samalla Jansson muistuttaa, että eri merkkisten pumppujen toiminnot ja automatiikka toimivat eri tavoin.

Ilmalämpöpumppuja markkinoidaan helppohoitoisina, mikä pitääkin paikkansa. Mutta mainoslause voi tuudittaa käyttäjän laiminlyömään huollon kokonaan.

”Harhaanjohtava mainonta yhdistettynä asiakkaan tietämättömyyteen on vaarallinen yhdistelmä. Kuluneena kesänä oli useina perättäisinä päivinä lähes 30 asteen helteet ja ilman suhteellinen kosteus 80 prosentissa. Tällaisissa tapauksissa kosteuden kondensoituminen höyrysulkuun on todennäköistä”, Jansson perustelee.

Ilmalämpöpumppu on ihan hyödyllinen laite, kun muistaa että se on lisälämmitin eikä näin ollen voi koskaan korvat rakennuksen alkuperäistä lämmitysjärjestelmää. Myös viilennysominaisuuden käytössä kannattaa kohtuus pitää ohjenuorana.

 

Lue koko juttu 14.9. ilmestyvästä Rakennustaito -lehdestä