Rakennusmestarien säätiön perinteeksi muodostuneen 2. vuoden rakennusmestariopiskelijoiden stipendimatka järjestettiin tänä vuonna Berliiniin Bautec-rakennusmessuille 22.-25.2.

Ensimmäisenä päivänä tutustuimme bussikierroksella Berliinin kaupunkiin, ja meille esiteltiin Berliinin kirjavaa arkkitehtuuria ja tunnetuimpia muistomerkkejä. Bussikierroksen jälkeen saimme omaa aikaa ja kiertelimme omien mielenkiintojen mukaan pitkän päivän päätteeksi kaupunkia. Osa porukasta lähti jopa metrolla kauemmaksi metsästämään kaupungin parasta dönerkebabia.

Perjantaipäivä aloitettiin heti aamusta ja suunta kohtasi reissun päämäärään Berliinin messuhallille Bautec messuille. Messuilla tapasimme sattumalta myös suomalaisia aikuisopiskelijoita. Maailma on pieni jopa suomalaisille.

Messuilla tehtävänämme oli etsiä, jokin uusi asia tai keksintö, mitä emme ole ennen nähneet. Suurimmalle osalle täysin uutena rakenneratkaisuna esille tuli hiilikuitubetonirakenteet, joilla pystyy rakentamaan vahvempia ja pienempiä rakenteita. Suojabetonin määrää on saatu pienennettyä kyseisellä vahvistustavalla reilusti normaaliin teräsbetoniin verrattuna.

Myöhemmin illallisella esittelimme lyhyesti kaikkien ryhmien löydöt. Äänestyksen perusteella paras löytö palkittiin yhteisymmärryksellä arvokkaasti Säätiön lahjoittamalla Rakentajain kalenterin viimeisellä painoksella, jota on tuotettu vain 650 kappaletta.

Lauantaina kävimme lounastamassa Berliinin TV-tornin näköalaravintolassa 207 metrin korkeudessa. Iltaisin kokoonnuimme yhteiselle päivälliselle erilaisissa paikoissa ja keskustelimme enemmän tai vähemmän päivän kokemuksista ja seuraavan päivän ohjelmasta.

”Voi veljet mikä reissu”

Samalla tietenkin maistelimme tuota saksalaisten herkullista nestemäistä leipää, ja myöhemmin päädyimme aina porukalla jatkamaan iltaa johonkin suurempaan ravintolaan. Eräällä illallisella saimme viereisen pöytäseurueen italialaiset opiskelijat lämminhenkiseen ryhmälaulutaistoon.

Suomalaisten opiskelijoiden perinteiset pöytälaulut pääsivät siis jälleen iloisten nuorten matkassa maailmalle. Spontaanin tilanteen hallittu ”räjähtäminen” sai itseni ja varmasti muutkin ajattelemaan: ”Voi veljet mikä reissu!”

Reissun aikana porukasta tuli erittäin tiivis ja yhtenäinen porukka. Jossain vaiheessa ajattelinkin, että mikäköhän on syynä tähän, mutta lopulta muistin, että olemme kaikki opiskelijoita, rakentajia ja jokaiselle meistä oli syy olla mukana yhteisellä kokemusrikkaalla matkalla.

Heti matkan alussa Säätiön edustaja Ari Autio kannusti meitä pitkän matkustuspäivän jälkeen vielä ottamaan kaiken irti koko matkasta alusta loppuun asti. Tästä motivoituneena saimme porukan pysymään liikkeessä, tutustumaan toisiimme ja luomaan unohtumattomia kokemuksia koko matkan ajan.

Suurimmat kiitokseni haluankin välittää itseni ja kaikkien tänä vuonna stipendin saaneiden matkaajien puolesta Rakennusmestarien Säätiölle ja matkanjohtajalle tämän kokemuksen ja matkan mahdollistamisesta. Tämä ei unohdu!

Lisää kuvia retkestä!

 

Julius Setälä