Huipulla tuulee – Luminary hurmasi yhdistyksen jäsenet

Tampereen rakennusmestariyhdistyksen maaliskuun rakentajain jäsentapahtumassa päästiin tutustumaan Tampereen korkeimpaan asuintaloon, Skanskan Luminaryyn. Skanska Talonrakennus Oy:n yksikönjohtaja Toni Tuomola esitteli kohdetta.

Luminaryyn rakennetaan kaksi taloyhtiötä: matalampi Luminary 1 ja 21 kerroksinen tornitalo Luminary 2. Muuttovalmiina Luminary on keväällä 2019. Talon erikoisuuksia normaaliin kerrostaloon verrattuna oli tornin korkeuden lisäksi muun muassa se, että joihinkin asuntoihin pääsee suoraan hissistä. Hissillä pääsee myös pihakannen alla sijaitsevaan kaksikerroksiseen lämpimään parkkihalliin.

Taloon sisään tultaessa ensimmäisenä vastassa on hotellimainen aula, jonka läpi kuljetaan sekä matalampaan Luminary 1:seen, että torniin Luminary 2:seen. Mielenkiintoisena ”hämäläisenä” luksuksena Luminaryssä on myös Smartpost -pakettilokerikko. Asukkaiden käyttöön tulee yhteiskäyttöautopalvelu, jonka avulla vähemmän autoa tarvitseva saa auton helposti käyttöönsä.

Luksustason asuntojen vaatima tekniikan määrä on tuottanut haasteita niin tekniikkaa suunniteltaessa kuin työmaan asennuksissa. Kohdetta suunniteltaessa onkin käytetty 3D-mallinnusta, jonka avulla käytössä olleet tilat on saatu hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Asentajilla on ollut käytössään tabletit, joiden avulla kaikki tekniikka on osattu asentaa niille suunnitelluille paikoille. Täten on saatu vähennettyä tehtyjen asennuksien purkamista ja uudelleen tekemistä risteävien asennusten vuoksi. Myös kohteeseen tuleva sprinklerijärjestelmä on ollut haastava suunnitella ja toteuttaa tornin korkeudesta johtuvan vedenpaineen tarpeen vuoksi.

Tuomolan Tonin pitämän kohteen esittelyn jälkeen Salmisen Teemu piti vierailijaperehdytyksen. Tämän jälkeen suunnattiin katsomaan esittelyä varten valmiiksi sisustettuun mallihuoneistoon. Itsenäisyydenkadun puolella sijaitseva kaksio oli erittäin laadukkaan oloinen ja hyvin tehty.

Asunnon parvekkeelta oli suora näkymä Itsenäisyydenkadulle ja tullintorille. Huoneiston tutkimisen jälkeen suuntasimme pihan kautta rakennushissille ja lähdimme nousemaan kohti tornin 20. kerrosta. Ylimpään jo vuonna 2016 myytyyn 21. kerroksessa sijaitsevaan asuntoon emme päässeet käymään.

Rakennushississä huomasi, että nyt ollaan normaalia kerrostaloa huomattavasti korkeammalla. Ylös päästyämme suuntasimme asuntoon, jonka ikkunoista oli näkymät kolmeen ilmansuuntaan. Parveke oli keskustan puolella, josta kävimme ihailemassa näkymiä ja ottamassa valokuvia.

Näkymät parvekkeelta olivat melko lailla samanlaiset kuin Sokos Hotelli Tornista. Parasta Luminaryssä on se, että ylhäältä asunnon ostaessa maisemia voi ihailla omasta asunnostaan omassa rauhassa, parhaimmillaan joissain asunnoissa jopa suoraan omasta kylpyammeesta.

Hetken kuvailujen ja maisemien ihailun jälkeen suuntasimme takaisin alas Scandic Stationin kautta kotiin. Lopuksi Toni muistutti, että vielä olisi muutama asunto vapaana! Kiitokset vielä kierroksesta Tonille ja Teemulle!

Juho Ylikärppä