TAMKin rakennusmestariopiskelijat olivat innovaatiojahdissa BAU 2015 -messuilla Münchenissä.

Tampereen ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden rakennusmestariopiskelijat tekivät opintomatkan Müncheniin 21.–25. tammikuuta 2015. Matkalle osallistui 25 opiskelijaa ja kaksi opettajaa. Matkan tarkoituksena oli löytää alan suurimmilta messuilta alan kansainvälisiä uutuuksia, joita Suomessa ei ole vielä käytössä.

Matkan valmistelu aloitettiin jo keväällä 2014. Opiskelijaryhmä hankki matkalle rahoitusta tekemällä erilaisia talkooprojekteja muun muassa hoitamalla TAMKin muuttoja ja pyörittämällä Tampereen Joulutorin ”talonmiespalveluita”. Matkaa varten haettiin myös apurahaa Rakennusmestarien säätiöltä sekä Aarre M. Mattisen säätiöltä.

BAU 2015 messut

Messuilla vietettiin kaksi päivää. Ensimmäinen messupäivä meni yleiskuvan luomiseen ja messualueen 16 messuhalliin tutustumiseen, toisena messupäivänä syvennyttiin uutuuksien etsimiseen. Viiden hengen ryhmille oli annettu omat etukäteistehtävät.

Tehtävät:

  1. Puiset runkorakenteet. Runkoelementtien rakenteet ja niiden liitokset
  2. Vinojen kattojen rakenteet ja niiden rakennusfysikaalinen toiminta
  3. Julkisivujen ja yläpohjien lisäeristysratkaisut
  4. nZEB ja energiatehokkuusratkaisut. (lähes nollaenergia ratkaisut)
  5. Pölynpoistoratkaisut työvälineisiin, (Sahaus-, piikkaus-, poraus- sekä hiontatyöt)

Viiden tehtävän lisäksi ryhmien tehtävinä oli etsiä uusia, Suomessa ennennäkemättömiä ratkaisuja työmailla sovellettavaksi. Yllättäen löytyi suomalaisen Peikko Oy:n kehittämä uutuus. Kiinnostava ja mullistava uusi tuote oli TENLOC Panel Connector. Lyhyesti selitettynä pilottivaiheessa oleva tuote korvaa perinteisesti elementtivaluissa käytetyt teräslenkit, ollen siten nopeampi, edullisempi ja turvallisempi vaihtoehto. Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen oli itse messuilla esittelemässä tuotettaan.

Opiskelijaryhmät työstävät havainnoistaan ja kokemuksistaan esitykset, jotka esitellään koulussa yhteisessä seminaarissa kevään aikana.

Tutustuminen baijerilaiseen kulttuuriin

Pitkien messupäivien päätteeksi porukka kokoontui yhdessä juhlaillalliselle perinteisiin baijerilaisiin ravintoloihin puimaan päivän antia ja tutustumaan paikalliseen ruoka- ja juomakulttuuriin. Ensimmäinen mainitsemisen arvoinen on Zum Spöckmeier, joka sijaitsi aivan Münchenin keskustassa lähellä Marienplatzilla. Sianpotkat ja ankanpuolikkaat katosivat nälkäisiin suihin hyvän oluen siivittämänä.

Messujen lisäksi Münchenissä riittää paljon muutakin koettavaa. Toinen toistaan hienompia kirkkoja on lähes joka korttelissa. Osa matkailijoista suuntasi perjantai-iltana katsomaan jääkiekko-ottelua München-Hamburg. Fanikulttuuri oli aika paljon railakkaampaa kuin suomessa. Lauantaipäivänä opiskelijaryhmät valitsivat ohjemaa mieltymystensä mukaan. Yksi ryhmä tutustui tekniikan ihmeisiin vuosisatojen varrelta vierailulla Deutsches Museumiin. Toinen ryhmä tutustui historian pimeään puoleen vierailulla Dachaun keskitysleirillä.

Kokemukset opintomatkasta

Opintomatka onnistui kokonaisuudessaan loistavasti. Messut tarjosivat ammatillisessa mielessä paljon uutta ja mielenkiintoista niin opiskelijoille kuin opettajillekin. Messut olivat elämys jo pelkästään valtavan kokonsa ja kansainvälisyytensä vuoksi. Moni asia tehdään eri tavalla kuin Suomessa ja myös tuotteissa on paljon eroja. Kaikki ratkaisut eivät välttämättä toimi Suomen olosuhteissa.

Paljon tarjosi myös München kaupunkina. Julkinen liikenne toimi hienosti. U-bahn kuljetti saksalaisella täsmällisyydellä massoittain ihmisiä kaupungin keskustasta messualueelle ja takaisin. Tutustuminen paikalliseen kulttuuriin jätti monelle tunteen, että tänne haluan tulla vielä uudestaan.

Yhdessä ja kovalla talkootyöllä opiskelijat saivat järjestettyä itselleen ikimuistoisen elämyksen kiireisen opiskelun ohessa. Nuorissa on tulevaisuus!

Kiitämme kaikkia osapuolia, jotka ovat tehneet matkastamme mahdollisen. Erityiskiitoksen ansaitsevat seuraavat tahot:

Rakennusmestarien säätiö

Aarre M. Mattisen säätiö

Rami Lehtinen, Event Company (Tampereen Joulutori)

 

Teksti Ville Vatanen, Hannu Kauranen, kuvat Sohvi Ruokonen, Hannu Kauranen