Mittava työmaa haastavassa ympäristössä ahtaalla tontilla ”hyvien liikenneyhteyksien varrella” keskellä Helsinkiä. Tällaista on taas luvassa tälläkin vuosikymmenellä Helsingin Kampissa, kun kaupungin uusi terveys- ja hyvinvointikeskus nousee Kampin metroaseman vanhimman sisäänkäynnin eli matalan lippuhallin tontille.

Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskus käsitteenä tarkoittaa sitä, että kaupunki siirtää uudisrakennukseen monien nykyisten terveysasemiensa ja muiden sote-yksiköidensä toimintoja. Metroaseman sisäänkäynti säilyy suunniteltavana olevassa uudessa kahdeksankerroksisessa kiinteistössä, jonne tulee myös liiketiloja. Hankkeen kokonaisarvo on 80 miljoonaa euroa.

Metroasema ja -linja tarkoittavat tietenkin sitä, että kohteen suunnittelussa ja tulevan työmaan monissa työvaiheissa purkamisesta alkaen on lisää vaikeuskerrointa. Tästä on kokemusta­ kivenheiton päässä aiemmin toteutetuissa hankkeissa, kuten Kampin kauppa- ja liikennekeskuksen rakentamisessa ja Lasipalatsin Amos Rex -taidemuseon toteutuksessa.

Täydennysrakennushankkeen päävalvoja on suunnittelu- ja konsultointi­yhtiö Afry, joka myös vastaa rakennusteknisten ja LVIA-töiden valvonnasta.

Kampin maanalainen metroasema ja sen maanpäällinen matala lippuhalli valmistuivat 1980-luvulla.

Teksti Martti Ristimäki kuva Adobe