Vuoden Nuoreksi Rakennusmestariksi valittiin Tuomas Tommila Porista

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari -palkinto 2016 on myönnetty rakennusmestari Terho Kaskiselle. Palkinto luovutettiin RKL:n liittokokouksessa Porissa 20.11.2016.

Palkintolautakunnan mielestä Terho Kaskinen on ansiokkaan työuran lisäksi aktiivinen paikallinen vaikuttaja. Vuoden mestari 2016 on yrittäjä, joka on työllistänyt peräti 34 vuotta niin Helsingissä kuin myöhemmin synnyinseudullaan Savonlinnassa.

Yritys on saanut tehdä mielenkiintoisia hankkeita. Yksi mieleenpainuvimmista lienee Museoviraston hallinnassa olevaan Olavinlinnan sadekatoksen korjaustyö. Kaskisen yrityksen vastuulle tuli betonisten perustusten suunnittelu ja toteutus.

”Meidän ammattilaiset valoivat noin 500 kuutiota betonia useampaan pisteeseen muurin sisään. Sadekatoksen tuenta toimii vastapaineperiaatteella, sillä laajalle pihamaalle ei saanut tulla yhtään pilaria”, Terho Kaskinen muistelee.

Ainutlaatuinen työ vanhaan, vuonna 1475 perustettuun linnaan saa koko työssä olleen tiimin tuntemaan suurta tyytyväisyyttä. Kaskinen itse kertoo tuntevansa mukavaa ammattiylpeyttä, kun käy Olavinlinnan tilaisuuksissa.

Terho Kaskisella on vahva tausta myös RKL:n eri tehtävissä liitossa ja paikallisyhdistyksessä: Terho on toiminut RKL:n hallituksessa vuosina 2001–2006, lisäksi valiokunnissa ja eri toimikunnissa hän on vaikuttanut monina eri vuosina. Tällä hetkellä savonlinnalainen on yrittäjätoimikunnan jäsen.

RKL:n huomionosoituksista Terho Kaskinen on ennättänyt saada RKL:n mitalin (-97) ja RKL:n ansiomerkin (-02).

Palkintolautakunta arvosti korkealle Vuoden Rakennusmestarin yrittäjähenkisyyttä. Lisäpisteitä ahkera yrittäjä sai työllistämisestä alueella. Myös Terho Kaskisen yritys Rakennusliike Terho Kaskinen Oy on saanut useita työturvallisuuden huomionosoituksia. Samoin yritys on palkittu yhtenä Etelä-Savon menestyneimpänä yrityksenä useana vuotena. Olavinlinnan katoksen rakentaminen palkittiin vuoden insinöörityönä 2000.

”Olen aina ollut hengeltäni rakentaja. Tässä porukassa on ollut hyvä olla. Mielestäni olen yrittäjänä saanut etumatkaa, kun olen jaksanut olla aktiivisesti mukana toiminnassa ja sitä kautta rikkaissa alan tulevaisuuden keskusteluissa”, Terho Kaskinen pohtii järjestötoiminnan merkitystä itselleen.

Terho Kaskinen jos kuka tietää, että RKL haluaa aidosti edistää jäsentensä hyvinvointia. Liiton tehtävä ei aina ole näkyvä, mutta sillä on merkitystä.

”Suhteita, puhumattakaan kaverisuhteita, sitä antaa veljesliitto”, Kaskinen muistuttaa.

Vuoden Rakennusmestariksi valinta lämmitti kokeneen rakentajan sydäntä.

”Kunnioitan valintaa Vuoden Rakennusmestariksi. RKL on ollut vahvasti mukana omassa ”matkassani”, minulle se on aina näyttäytynyt vahvana vaikuttajana”, Kaskinen kiittää.

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari -palkinto on julkinen tunnustus esimerkillisestä työstä ja rakentamisiin liittyvistä huomattavista ansioista. Palkinnolla halutaan korostaa myös rakentamisen ammattitaitoa ja kaikkien rakennusasiantuntijoiden tekemän työn merkitystä. Vuoden Rakennusmestari on valittu jo vuodesta 1971 alkaen.

Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri valittiin seitsemännen kerran

RKL:n liitokokouksessa julkistettiin myös RKL:n Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri AMK 2016. Porilainen rakennusmestari Tuomas Tommilan valintaan vaikuttivat erityisesti nuoren rakennusmestarin hyvä työkokemus ja peruskorjausosaaminen.

Tuomas Tommila on oiva osoitus siitä, että nuori ja halukas pääse eteenpäin urallaan. Nuori mestari on koko ajan saanut enemmän ja enemmän vastuuta työnantajaltaan. Tällä hetkellä hän työskentelee paikallisessa rakennusliike Veljet Mäkilä Oy:ssä.

Myös vapaa-aika menee rakentamisen merkeissä, kun työn alla on oma koti. Iltaisin ja viikonloppuisin valmistuu 170 m2 talo ja autotalli pitkästä tavarasta.

Tuomas Tommila valmistui 2013 rakennusmestariksi Hämeenlinnan Ammattikorkeakoulusta ja liittyi samana vuonna Porin Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n varsinaiseksi jäseneksi. Tuomas on ollut alusta alkaen aktiivinen yhdistyksen jäsen osallistuen paikalliseen toimintaan innokkaasti.

Nuori rakennusmestari on aina ollut aktiivinen toimija järjestötyössä; Tuomas liittyi jo opiskeluaikanaan RKL:n opiskelijajäseneksi, jossa hän vaikutti innokkaasti verkottuen samalla useisiin samanikäisiin rakennusmestariopiskelijoihin.

Tuoreella Vuoden mestarilla on selkeä viesti nuorille, jotka miettivät rakentamista ammatinvalintana.

”Kahta samanlaista päivää ei ole ikinä. Tämä ei ole mitään liukuhihnahommaa, vaan hienoa työtä”, Tuomas Tommila vakuuttaa.

Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri -huomionosoituksella palkitaan vuosittain jo jonkin verran ansioitunut nuori osaaja. Ehdokkaan työkokemus haettaessa palkintoa saa olla enintään seitsemän vuotta valmistumisesta. Huomionosoitukseen liittyvän stipendin kustantaa Rakennusmestarien Säätiö. Palkinto jaetaan tänä vuonna seitsemättä kertaa.