Rakennusmestarien Säätiön stipendimatka Italian Bolognaan SAIE3 -rakennusmessuille
21. – 24.10.2016 oli ikimuistoinen.

Tuula Tuomi, suomi-italia -kielten taitava paikallisoppaamme, oli vastaanottamassa meitä Malpensan lentokentällä, mistä aloitimme 300 kilometrin matkan bussilla kohti Bolognaa. Ensimmäinen lounastaukomme Giuseppe Verdin vaikutusmaisemissa antoi osviittaa italialaisesta keittiöstä viineineen.

Tuttavuus saman alan ammattilaisten kesken alkoi muodostua nopeasti. Runsas ruokamaailma jatkui läpi matkamme lounaiden ja illallisten merkeissä aina uusiin ravintolamiljöisiin tutustuen. Erilaiset pastaruuatkin tulivat tutuiksi ja kun ne valmistetaan ”al dente”, niin maut pääsevät kohdilleen eikä pasta ole taatusti liian löysää.

Lauantain retkikohteemme oli SAIE3 -rakennusmessut, missä liikuimme omatoimisesti tai pienissä ryhmissä.
Messualue muodostui sisänäyttelyhalleista ja ulko-alueesta. Nähtävänä oli italialaisten tavarantoimittajien erilaisia kivi- ja savituotteita perustusharkoista, kattotiileistä aina kylpyhuoneiden lattia- ja seinälaattoihin.

Puurakentaminen oli esillä merkittävästi aina runkorakenteista ja ikkunatuotteista erilaisiin listakaiverrus ornamentteihin saakka. Nähtävänä ollut suomalainen grillikota kiinnosti eritoten paikallisia messuvieraita.  Rakennustyömaiden työturvallisuus oli myös esillä erilaisin kattoturva-, putoamiseste- ja telineratkaisuin.

Ulkoalueella oli nähtävillä erikokoista nostokalustoa, henkilönostimia ja pienehköjä monitoimi-kaivinkoneita. Tietomallintaminen ja kopterikuvauslaitteet olivat myös laajasti esillä.

Sunnuntaina bussi kuljetti ryhmämme Maranelloon Ferrari -museoon. Aito alkuperäinen Ferrarin väri on keltainen, vaikka museossa oli laaja kattaus punaisia Ferrareita, jopa yksi sininenkin oli joukossa unohtamatta punaisia kilpaurheilumalleja. Nykyisin Ferrarit tehdään tilauksesta ja ostaja saa valita värin itse.

Vauhdin hurmaa osa ryhmäläisistämme testasi formulasimulaattoreilla ja osa puolestaan poseerasi valokuvassa Ferrari -kuskeina. Museossa käynnin päätti Ferrari -aiheisessa lounaspaikassa ruokailu sekä ostosmahdollisuus tuliaisten merkeissä.

Retkipäivien jälkeen jäi hieman aikaa tutustua Bolognan kaupunkiin, joka on Bolognan maakunnan pääkaupunki Pohjois-Italiassa Emilia-Romagnan alueella. Kaupungissa on noin 400 000 asukasta ja sieltä löytyy mm. maailman vanhin yliopisto.

Bolognan kaupunkikuvaa hallitsevat upeat katetut jalkakäytävät, i portici, joita on noin 40 kilometrin verran ja ne toimivat hienosti kävelyväylinä myös sadesäällä. Keskusta-alue on täynnä kauniita koristeellisia vanhoja rakennuksia, kirkkoja ja patsaita. Osa vieraili kirkontorneissa kuvaten kaupunkimiljöötä ylhäältä käsin.

Viikonloppuisin ydinkeskustan autokadut muuttuivat kävelykaduiksi ja katutaitelijoita esiintyi eri puolilla katuja. Merkkiliikkeet, ravintolat, kahvilat ja kadut täyttyivät ihmisistä ja kaupungin aukiolla oli tällä kertaa makkarafestivaalit ja markkinat. Syksyinen pouta sää suosi kaikkina päivinä.

Maanantaina paluumatkapäivämme lomassa nautimme lounaan tasokkaalla hevostilalla. Illalla lensimme takaisin Suomeen monta kokemusta rikkaampina. Yhteisten retkien ja ruokailuhetkienkin ansiosta ryhmämme tiivistyi ja parhaimmillaan osa tutustui kaupungin yöelämäänkin.

Varmasti jokainen meistä stipendimatkalaisista piti matkaa antoisana ja haluaa kiittää Rakennusmestarien Säätiötä upeasta kokemuksesta. Kiitokset Kaisa Aholle, ken hoiti käytännönjärjestelyitä taustalla ja matkanjohtaja Ari Autiolle, ken piti huolta siitä, että jokainen oli mukana kaikissa matkan kohokohdissa.

Teksti: Eija Tuppurainen ja Kari Miettinen, Kuopion piiri

Kuvat: Eija Tuppurainen