SRV on käynnistänyt Suomen suurimman kaupunkirakentamisen hankkeen, Kalasataman REDIn rakentamisen. Helsingin itäiseen kantakaupunkiin rakennettava tornitaloalue muodostuu kuudesta asuintornista, hotelli- ja toimistotornista, kauppakeskuksesta sekä 2 000 auton pysäköintilaitoksesta.

Rakennustyömaa käynnistyi kolmen hehtaarin montun louhimisella. Runsaan vuoden kuluessa montusta poistetaan noin 900 000 kiintokuutiota massaa. Päivittäin työmaalta lähtee lähes 200 louheenkuljetusautoa.

”REDIn työmaa lähtee nyt vauhdilla etenemään. Joka päivä työmaan vahvuus kasvaa”, projektijohtaja Markku Muhonen kertoo. ”Työmaa ja louhittavan montun laajuus tiuhaan liikennöivän Itäväylän ja metrolinjan ympärillä tuovat omat haasteensa, mutta kyllä tässä on lähdetty innoissaan hommiin.”

Tornitalojen rakentaminen alkaa yhtä aikaa kauppakeskuksen rakentamisen kanssa. Tornitalojen rungot ankkuroidaan kallioon jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Kallioon porataan noin 20 metriä pitkät reiät, joihin tornitalojen kulmissa sijaitsevat ankkurit pujotetaan. Lopuksi ankkurit valetaan kiinni kallioon betonilla ja jännitetään.

REDIn työmaa tuo mukanaan myös Suomessa ennennäkemättömiä uutuuksia maailmalta. Esimerkiksi työmaan torninosturit ovat erittäin isoja. Korkeimmillaan torninosturit kohoavat 145 metriin, kun 132-metrinen torni on harjakorkeudessaan vuonna 2017. Lisäksi tornien ulkolaidoille kiinnitetään rakennusvaiheessa sky deckiksi kutsutut massiiviset suojakankaat. Ne suojaavat työntekijöitä tuulelta, tavaroiden tippumiselta ja korkeanpaikankammolta.

REDIn rakennustyömaalla tulee työskentelemään yhtä aikaa enimmillään 1 000 ihmistä. Koko rakennusaikana työmaalla ehtii työskennellä yhteensä 10 000 työntekijää.

”Kaiken tämän rakentamisen ja suunnittelun hallitsemiseksi käytämme 3D-tietomallia”, projekti-insinööri Matias Korpela kertoo. REDI onkin Suomen suurin tietomallikohde.

”Tietomalli mahdollistaa aiempaa tarkemman tarvike- ja määräluettelon, aikataulun sekä laadukkaammat työmaasuunnitelmat, kun tietomalliin on syötetty kootusti kaikki REDIn ja lähiympäristöön liittyvät suunnitelmat.”

 

Teksti Sirkka Saarinen, kuvat SRV Oy ja Ilpo Salonen