Muuttoliike maalta kaupunkeihin se vain kiihtyy. Vaikka rakentamisen suhdanne hiipuisikin, kaupunkirakentaminen pitää rakentamisen tasoa yllä myös jatkossa.

Maailmanpankki on tilastoinut, että 2015 maailman väestöstä 54 prosenttia asui kaupungeissa. Suomen kaupunkistumisaste on ollut pitkään melko matala. Tämä johtuu siitä, että kehityimme varsin myöhään moderniksi teollisuusmaaksi.

Esimerkiksi Helsinki on muuttunut valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Uskon, että tämä muutos on valtakunnallisesti vasta alussa. Kaupunkirakentaminen ja kaupungistuminen jatkuvat ainakin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa vielä pitkään.

Muistan hyvin, kun Helsingissä oli pitkään ”hoitamattomia” alueita keskeisillä paikoilla keskellä kaupunkia Ruoholahdesta (Köyhien Stokka, Lepakkoluola) kaupungin ytimen Simonkentän (hiekkakenttä busseille) ja Kalasataman kautta aina Arabiaan asti. Alueet ovat olleet rakentamatonta ja epämääräisessä käytössä olevaa aluetta. Nyt kaikki tämä maa-alue on valjastettu asuin- ja toimistorakennuksille ja asukkaiden käyttöön.

Tämä esimerkki on siis vain yksi näyte siitä, mitä kaupungeissa on tapahtunut. Tätä samaa muutosta olen havainnut myös muualla Suomessa – kasvukeskusten kaupunkialueiden ytimiä on kehitetty ja otettu uudenlaiseen hyötykäyttöön.

Suomessa rakentaminen siis jatkaa myötätuulessa, vaikka ennusteet povaavatkin alallemme jo tasoittumista huippuvuosien jälkeen. Itse uskon, että rakentamisen hyvät edellytykset säilyvät. Siksi toivonkin, että yhteiskunta selättää myös ammattilaisten rekrytointivaikeudet luomalla ammattikorkeakouluihin lisää aloituspaikkoja työmaiden johtajille.

Samaan hengenvetoon toivon, että nuoret jaksavat pitää ammattitaitoaan yllä muuttuvassa rakentamisen kentässä. Myös RKL järjestää valtakunnallista ja paikallista koulutusta aktiivisesti. Siksi vahva verkostomme on lähelläsi ja palvelee sinua ammatillisessa kehittymisessäsi koko työurasi ajan.

Turussa yhdistys järjestää yhdessä RKL:n kanssa liittokokouksen marraskuussa arvokkaissa tunnelmissa. Liittokokouksessa 18.11. valitaan myös RKL:n liittohallituksen puheenjohtaja seuraavaksi kaudeksi 2019–2021. Halukkuuttani jatkaa RKL:n puheenjohtajana tiedusteltiin minulta usealta taholta talven ja kevään aikana. Asiaa harkittuani, olen ilmoittanut halukkuuttani jatkaa puheenjohtajana seuraavalle kaudelle. Koen tehtävän edelleen haasteellisena, mielenkiintoisena ja innostavana.

Tervetuloa Turkuun!

Ari Autio
RKL:n puheenjohtaja