Rakennustaito
21.12.2021
Pitkän koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen matkustaminen on taas mahdollista. Säätiön lokakuinen kulttuuristipendimatka suuntautui Portugaliin, jonka yli 3 000-vuotiseen kulttuuriin, kieleen ja väestöön ovat jättäneet jälkensä muun muassa iberit, foinikialaiset, karthagolaiset, kreikkalaiset, roomalaiset, germaanit, egyptiläiset, seemiläiset ja maurit.
Osallistujia oli kaikkiaan 28, ja matkanjohtajana toimi Ari Autio.
Viikon kiertomatka käynnistyi perinteisten portugalilaisherkkujen maistiaiskierroksella ja tutustumisella Portoon, Portugalin toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Unescon maailmanperintökohde Porto on saanut nimensä jo roomalaisaikana. Siitä juontuu Portugalin nimi ja Dourojoen laaksosta saatava portviini. Porton historiallinen keskusta on täynnä loisteliaita rakennuksia, vaikuttavia kirkkoja ja siltoja.
Portosta siirryttiin Bragaan, jota hallitsee 1000-luvulta peräisin oleva häikäisevä Santa Maria de Bragan katedraali. Sieltä retki suuntautui Portugalin valtion synnyinsijana tunnettuun, 900-luvulla perustettuun Guimarãesiin, joka toimi maan ensimmäisenä pääkaupunkina vuosina 1128 – 1255.
Retkikunta pysähtyi Costa Novaan ihailemaan ranta-alueen karamellinvärisiä ja raidallisia taloja. Seu-raavaksi vuorossa oli sisämaassa sijaitseva Coimbran yliopistokaupunki, joka oli Portugalin pääkaupunki ennen Lissabonia.
Merellisessä Nazaréssa sai ihailla ulapalta vyöryviä jättimäisiä aaltoja, ja niillä ratsastivat taidokkaimmat ja uskaliaimmat surffaajat. Aallot houkuttavat harrastajia ympäri maailmaa.
Väestömäärältään Helsingin kokoinen Lissabon on ollut vuodesta 1255 Portugalin pääkaupunki. Lissabon kohoaa seitsemällä kukkulalla Tejojoen varrella, ja maurien vaikutus näkyy yhä kaupungissa. Kaupunkiin perustettiin yliopisto jo vuonna 1290.
Retken viimeinen kohde oli Lissabonin lähellä sijaitseva pittoreski Sintra, sekin Unescon maailmanperintölistalla.
Portugalin anti oli yltäkylläinen, ja Säätiön matka hyvin järjestetty. Lämmin suositus!
Teksti ja kuvat Eero Utunen
Liittokokous vahvisti kolmen alueen esitykset uusiksi edustajikseen liittohallitukseen erovuoroisten tilalle. Hallituskausi päättyi Timo Saarikolta (Helsinki), jonka tilalle tuli Jesse Lehtinen; Tommi Rautjärveltä (Itä), jonka tilalle valittiin Jouni Saunamäki; sekä Esko...
RKL:n Pohjoisen aluekokouksen oheisohjelma vei osallistujajoukon Torniosta Pohjois-Ruotsin kierrokselle. Ensimmäisenä päivänä perjantaina 20.10. pidettiin varsinainen aluekokous Torniossa, minkä jälkeen siirryttiin Luulajaan. Lauantaina 21.10. ohjelma alkoi tutustumisella Ruotsin...
Tänä vuonna oli Hämeenlinnan vuoro isännöidä RKL:n liittokokousta Scandic Hotel Aulangossa. Osallistujia oli yli 120, ja valtuutettuja ääniä salissa 97. Kokous oli aktiivinen ja äänesti useasta aloitteesta ja sääntöesityksestä. RKL:n liittokokous käsitteli kolme aloitetta...
Liittokokous vahvisti kolmen alueen esitykset uusiksi edustajikseen liittohalli...
RKL:n Pohjoisen aluekokouksen oheisohjelma vei osallistujajoukon Torniosta Pohjo...
Erkki I. Salomäki on monelle RKL:n jäsenelle tuttu paitsi liiton ja paikallisyhd...