Rakennusmestarien Säätiön odotetut kulttuuristipendimatkat ovat taas käynnistyneet. Ensimmäisenä vuorossa oli Portugalin kiertomatka. Lähes 30 osallistujan ryhmä ehti viikon aikana perehtyä rikkaaseen kulttuuri- ja rakennushistoriaan eri puolilla maata.

Pitkän koronapandemian­ ­aiheuttaman tauon jälkeen matkustaminen on taas mahdollista. Säätiön lokakuinen kulttuuristipendimatka suuntautui Portugaliin, jonka yli 3 000-vuoti­seen kulttuuriin, kieleen ja väes­töön ovat jättäneet jälkensä muun muassa iberit, foinikialaiset, kar­tha­golaiset, kreikkalaiset, roomalaiset, germaanit, egyptiläiset, seemiläiset ja maurit.

Osallistujia oli kaikkiaan 28, ja matkanjohtajana toimi Ari Autio.

Portosta Bragaan ja Guimarãesiin

Viikon kiertomatka käynnistyi perinteisten portugalilaisherkkujen maistiaiskierroksella ja tutustumisella Portoon, Portugalin toiseksi­ suurimpaan kaupunkiin. Unescon­ maailmanperintökohde Porto on saanut nimensä jo roomalais­aikana. Siitä juontuu Portugalin nimi ja Dourojoen laaksosta saatava portviini. Porton historiallinen keskusta on täynnä loisteliaita rakennuksia, vaikuttavia kirkkoja ja siltoja.

Portosta siirryttiin Bragaan, jota hallitsee 1000-luvulta peräisin oleva häikäisevä Santa Maria de Bragan katedraali. Sieltä retki suuntautui Portugalin valtion synnyinsijana tunnettuun, 900-luvulla perustettuun Guimarãesiin, joka toimi maan ensimmäisenä pääkaupunkina vuosina 1128 – 1255.

Matka tarjosi­ moni­puolisen kuvan Portugalin rikkaasta­ kulttuurista­ ja­ rakennushistoriasta. Kuvassa­ Bom Jesus do Monten pyhäkkö Bragassa.

Costa Nova, Coimbra, Nazaré…

Retkikunta pysähtyi Costa Novaan ihailemaan ranta-alueen karamellinvärisiä ja raidallisia taloja. Seu-raavaksi vuorossa oli sisämaassa sijaitseva Coimbran yliopistokaupunki, joka oli Portugalin pääkaupunki ennen Lissabonia.

Merellisessä Nazaréssa sai ihailla ulapalta vyöryviä jättimäisiä aaltoja, ja niillä ratsastivat taidokkaimmat ja uskaliaimmat surffaajat. Aallot houkuttavat harrastajia ympäri maailmaa.

Päätepisteenä Lissabon

Väestömäärältään Helsingin kokoinen Lissabon on ollut vuodesta 1255 Portugalin pääkaupunki. Lissabon kohoaa seitsemällä kukkulalla Tejojoen varrella, ja maurien vaikutus näkyy yhä kaupungissa. Kaupunkiin perustettiin yliopisto jo vuonna 1290.

Retken viimeinen kohde oli Lissa­bonin lähellä sijaitseva pittoreski Sintra, sekin Unescon maailmanperintölistalla.
Portugalin anti oli yltäkylläinen, ja Säätiön matka hyvin järjestetty. Lämmin suositus!

Teksti ja kuvat Eero Utunen