Koronasta toipuminen kohentaa odotuksia myös rakennusalalla. Yritysten suhdannetilannetta Suomessa seuraavat EK:n indikaattorit osoittivat, että rakentamisen luottamus nousi­ elokuussa plussan puolelle ensi kertaa sitten koronakriisin alun. Alan yritysten tilaus­kanta näyttää lupaavalta.

Talouden rivakka elpyminen yllätti monet, ja ennusteita tehdään uusiksi. Bruttokansantuote näyttäisi kasvavan tänä vuonna yhtä paljon kuin se supistui viime vuonna (2,9 %).

Työvoiman kysyntä on kovaa, ja samaan aikaan työttömiä työnhakijoita on yhä yli 300 000. Kun avoimien työpaikkojen määrä oli heinäkuussa 136 000, voidaan sanoa, että kohtaanto-ongelma on vakava. Tilanteessa, jossa työvoimapula rajoittaa rakennusalan kasvua, ei ole varaa sulkea ulos vaativien kohteiden johtoon pätevöityneitä osaajia, joiden kokemus ja osaaminen ovat yritysten arvokasta pääomaa.

Pitkään valmisteltu maankäyttö- ja rakennuslain uudistus on nytkähtämässä lausuntokierrokselle. Pykäliin on kirjattu uusi rakennuskohteen vaativuusluokka, poikkeuksellisen vaativa. Vanhalla teknikkokoulutuksella toimivat mestarit jäisivät nykyisessä lakiluonnoksessa pois kaikkein vaativimpien kohteiden työnjohdosta, ja tästä liitto on lausumassa painavan sanansa yhteistyössä Rakennus­teollisuuden kanssa. Siirtymäsäännöstä on yhä sovellettava, sillä nuorimmat ”tekulaiset” ovat viisikymppisiä ja parhaassa työiässä.

Mestaripulasta on ollut puhetta vuodesta toiseen. Aloituspaikkoja ammattikorkeakouluissa onkin kiitettävästi onnistuttu lisäämään. Samaan aikaan teknisten alojen amk-opintojen läpäisyprosentti on ollut pitkään matala. Toisin sanoen: osaajapulaa auttaisi huomattavasti, jos kaikki teknisen alan opiskelijat veisivät opintonsa loppuun.
Keskeytysten syihin on nyt paneuduttu RKL:n teettämässä tutkimuksessa, jotta mahdolliset toimenpiteet kohdistuvat oikein. Vaihtelevat lähtötasot matematiikassa vaikeuttavat opintojen käynnistämistä, ja siihen haasteeseen liitto on vastannut tarjoamalla matematiikan pienryhmäopetusta etänä. Myös liiton järjestämään ruotsin tukiopetukseen on ollut tunkua.

Kovan luokan ammattilaisuuteen kuuluu jatkuva itsensä kehittäminen. Siksi liitto vahvistaa koulutustarjontaansa jo tänä syksynä­ lean-johtamistaidon kurssilla. Lisäksi vähäpäästöisen rakentamisen innovaatiot ja vihreän siirtymän myötä lisääntyvä sääntely tuovat uusia vaatimuksia ja kysyntää täydennyskoulutukselle.
Hyvin koulutetulle muutos on mahdollisuus.

Maria-Elena Ehrnrooth

PS. Mojovat onnittelut 70-vuotiaalle RIA ry:lle! Yhteistyömme jäsenten eduksi jatkuu ja kehittyy.