Vuoden alussa rakennusalan määräyksiin tuli isoja muutoksia, kun ympäristöministeriö alkoi siirtää vanhaa rakennusmääräyskokoelmaa vauhdilla historiaan. Asioita alettiin valmistelemaan jo vuonna 2013 muuttuneessa maankäyttö -ja rakennuslaissa. Ilmeisesti lain säätäjän keskeisenä tavoitteena on ollut selkeyttää ja vähentää rakentamista koskevaa sääntelyä. Muutosten määrä oli todella mittava, koska nykyinen RakMk lakkasi olemasta 1.1.2018 ja tilalle tuli pykälämuotoon kirjoitettuja asetuksia, jotka pitää ottaa huomioon uusissa suunnitelmissa. Tämänkaltaiset laajat muutokset aiheuttavat sen, että ammattikuntamme on koko ajan pysyttävä ajan hermolla ja omaa tietotaitoa on ylläpidettävä.

RKL on osaltaan huomioinut muutokset määräyksissä ja lisännyt koulutustarjontaansa yhdistyksiä varten kurssin ”Rakentamisen kosteudenhallinta – ääniolosuhteita ja meluntorjunta – käyttöturvallisuus ja esteettömyys”. Edelleen järjestetään myös viime vuonna hyvän suosion saanut kurssi energiatehokkuusasetuksen muutoksista. Kurssit ovat jäsenille ilmaisia ja jäsenetuna yksi parhaista.

Porissa muutimme hieman yhdistyksemme kokouskäytäntöä ja puolet kuukausikokouksistamme järjestetään yhdessä paikallisen RIAn kanssa vapaamuotoisina ”Rakentajailtoina”. Iltaan hankitaan kaksi hyvää esitelmöitsijää ja esitysten välissä nautitaan iltapala. Ensimmäinen tilaisuus oli maaliskuussa ja kokemukset olivat positiivisia. Illan anti oli ammatillisesti hyvä ja paikalla oli lähes 50 osallistujaa. Tällaista väkimäärää en muista nähneeni Porissa kuukausikokouksessa koskaan. Olen kuullut, että vastaavia kokoontumisia on muillakin yhdistyksillä eri puolilla Suomea. Ehkäpä ns. virallisten kuukausikokousten aika alkaa olla ohi ja toivottavasti myös nuoret uskaltavat tulla paremmin mukaan näihin tapaamisiin.

Toivotan teidät arvoisat ammattiveljet ja -sisaret tervetulleiksi Poriin asuntomessuille. Asuntomessut ovat auki 6.7.–5.8., ja alueelle rakennetaan yhteensä 34 messukohdetta: 28 pientaloa, rivitalo, palvelutalo, päiväkoti ja yksi korjauskohde. RKL on perinteiseen tapaan mukana messuilla omalla osastolla. Päivystyksestä vastaavat piirimme yhdistysten jäsenet, Porin jäsenet tietysti päävastuullisina. Poiketkaahan morjestamassa!

Aurinkoista kesän odotusta ja toivottavasti tavataan Kuopiossa kesäpäivillä!

Juhani Kukkakorpi
RKL:n II puheenjohtaja