Vuoden Nuori Rakennusmestari Olli Ryhänen on toiminut jo useiden kohteiden vastaavana työnjohtajana.

Useissa vaativissa työnjohto­tehtävissä toiminut Olli Ryhänen, 31, on valittu Vuoden Nuori Rakennusmestari -palkinnon saajaksi. Raadin valinta julkistettiin jo FinnBuild-messuilla. Ryhänen pokkasi kypärän ja pokaalin ohella itselleen Rakennusmestarien Säätiön stipendimatkan. Ryhänen on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta rakennusmestariksi vuonna 2015.

Ryhänen on myös järjestöaktiivi ja johtaa Joensuun rakennusmestariyhdistystä. Hän kasvoi RKL-
aktiiviksi Tampereen opiskelu­vuosinaan. Sitten synnyinseutu kutsui. Ennen pitkää Ryhäselle tuli työtarjous Rakennustoimisto E. Reijoselta, ja sillä tiellä ollaan.

Ryhänen on toiminut lukuisten kohteiden vastaavana työnjohtajana, muun muassa puurakenteisen hoivakodin työmaalla Lieksassa ja työmaamestarina Karsikon koulun muodoltaan vaativassa, apilan mallisessa uudiskohteessa. Nyt hän toimii vastaavana työnjohtajana Sirkkalan Liikkumiskeskuksessa Joensuussa.

”Valtakunnallisesta tittelistä saa olla todella iloinen ja ylpeä”, Ryhänen kiittelee.
”Kun tavallinen mestari tavan­omaisesta rakennusyrityksestä­ palkitaan näin, tuntuuhan se ­hyvältä”.

Monessa roolissa

Itä-Suomessa rakennushankkeita tehdään pienemmällä mestariporukalla, koska tekijöistä on pulaa. Siten Ryhänenkin on toiminut samalla työmaalla sekä vastaavan työnjohtajan, työmaamestarin että työmaainsinöörin saappaissa – monessa roolissa ja isossa vastuussa.

”Täällä on sillä lailla hinnoiteltu urakat, että ei voi työmaatoimistossa paljon väkeä pitää”, ­Ryhänen huomauttaa.

”Vaikka kohteet ovat pienempiä kuin etelässä, vaatimukset ovat sama­t, samat työsuunnitelmat ja muut on laadittava yhtä kaikki.”

Palkittu mestari tekee paljon yksin hankinnoista raportointiin.

”Kerran laskin, montako kertaa päivän aikana joku tuli kysymään jotakin tai piti lähteä tarkastamaan työmaata. Lähemmäs 30 kertaa – teepä siinä sitten työmaasuunnitelmia”, Ryhänen nauraa.

”Onneksi olen aina saanut kuitenkin pitää lomat ja nyt pitkän isyysloman. Tuuraukset toimisto hoitaa hyvin”.

Metsässä ja kalassa

Kotina Ryhäsillä on itse tuunattu omakotitalo lähellä Pyhäselän järveä Noljakassa, jossa on venepaikkakin ihan vieressä. Tuhannen neliön tontilla on hyötypuutarha, hedelmäpuita ja marjapensaita.

Proteiinitkin saadaan luonnosta: kesällä kalastaen, syksyn riistajahdeista ja talvella pilkkien. Ryhä­nen kuuluu pariin hirviporukkaan ja käy karhu- ja kettujahdissa. Beaglen kanssa ajatetaan jäniksiä.
”Tosi mukavia reissuja porukalla”, Ryhänen hymyilee.

”Tosin lapsen synnyttyä menee enää joka toinen päivä viikonlopusta jahdissa.”

Aktiivinen Ryhänen ehtii myös harrastaa kuntourheilua, juoksua, retkiluistelua ja hiihtoa.
Yhdistyksen puheenjohtajan työmäärä ei ole kuormittanut liikaa: ”Jarmo (Hämäläinen) ja ­Marika (Koukku) ovat antaneet paljon apuja. Marikalle nostan hattua, hän on puurtanut kovasti.”

Paitsi työmaalla, metsällä ja yhdistyshommissa, Ryhänen viihtyy myös kotona: puolitoistavuotias tytär Emma on juuri oppinut juoksemaan. Leikkimökki onkin seuraava vaativa rakennuskohde.


Olli Ryhänen

  • Vuoden Nuori Rakennusmestari 2022.
  • 31-vuotias.
  • Työnjohtaja, Rakennustoimisto E. Reijonen.
  • Joensuun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth kuva Harri Säynevirta