Leanin tavoitteena on jatkuva parantaminen, joka tapahtuu tehostamalla prosesseja, jotta työt saadaan virtaamaan sujuvammin. Kuulostaa helpolta, mutta käytännössä se koetaan usein vaikeaksi.

Yhdysvalloissa uutta virtaa lean-rakentamiseen haetaan nyt panostamalla enemmän psykologiseen turvallisuuteen ja toisaalta tekoälyyn.

”Suurin este leanin laajentumiselle rakennusalalla ovat paradigmat, eli perustavanlaatuiset oletukset. Jos esimerkiksi uskot, että luottamus on tarkoitettu vain hyväuskoisille hölmöille, et voi myöskään uskoa leanista saataviin hyötyihin, koska ajattelet, että joku yrittää saada etua tilanteesta. Tämä on mielestäni perustavanlaatuinen ongelma”, lean-rakentamisen johtavana kouluttajana ja kehittäjänä uransa luonut yhdysvaltalainen Glenn Ballard sanoo.

Ballard on myös päivittäiseen aikataulusuunnitteluun kehitetyn Last Plannerin isä ja ollut käynnistämässä lean-organisaatioita, kuten LCI-instituuttia (Lean Construction Institute).

Rakennustaito tapasi Ballardin lokakuussa 2024 San Diegossa, Kaliforniassa, jossa järjestettiin 26. vuosittainen LCI-konferenssi. Paikalla oli ennätysmäärä, noin 1 600 osanottajaa, joukossaan reilu 20 suomalaista rakentamisen ammattilaista. Suomalaiset edustivat yhtä suurimmista ulkomaalaisryhmistä, ja Ballardin sanoin Suomi on Euroopan johtava maa lean-rakentamisessa.

Lean koetaan maassa maan tavalla

Suomi on edennyt rakennusalalla pitkälle tahtituotannon soveltamisessa, mutta San Diegon konferenssiesitykset painottuivat enemmän Last Planner-menetelmään, jonka käyttö on Yhdysvalloissa myös laajempaa ja kurinalaisempaa kuin Suomessa.

Tahtituotantoa on käsitelty edellisvuosien konferenssiesityksissä enemmänkin, mutta nyt se näyttäytyi pääasiassa näytteilleasettajien hallissa, jossa demottiin lean-rakentamisen ohjelmistotuotteita.

Yleisesti ottaen esitysten painopiste oli pehmeissä asioissa, kuten johtamistyyleissä ja ihmisten kunnioittamisessa. Vaikuttaakin siltä, että lean ymmärretään Yhdysvalloissa rakennusalalla enemmän kulttuurina kuin työkaluina, joiden käyttö on korostunut Suomessa.

”Sen tuntee heti, kun menee työmaalle, jossa käytetään leania”, paikalliset lean-asiantuntijat kuvailivat.

Eniten konferenssin osallistujia tuntui toisaalta kiinnostavan rakennushankkeen arvon tuottoa käsittelevä esitys, jonka keskeinen teema oli Conditions of Satisfaction (COS) – eli ehdot tai menestystekijät, jotka rakennusprosessin pitää täyttää, jotta asiakas on tyytyväinen.

Kalifornialainen startup-yritys Krane kehittää ohjelmistoa, joka keskittyy digitalisaatioon ja tekoälyyn tavoitteenaan mahdollistaa läpinäkyvyys rakennusprosessin kaikilla tasoilla. Ohjelmaa pilotoidaan parhaillaan isossa sairaalahankkeessa. Kuvassa yhtiön myyntijohtaja Hayley Jones ja strategiajohtaja Elie AlChaer.

Tekoäly on testausvaiheessa, mutta tulee pian

Uutena trendinä nousi odotetusti pinnalle tekoälyn hyödyntäminen rakentamisessa.

”Digitalisaatio ja tekoäly ovat iso haaste rakennusalalla. Monet testaavat nyt tekoälyä, vaikka sovellukset eivät ole täysin käyttövalmiita. Uskon, ettei siihen mene kovin pitkä aika, että ne ovat. Robotisaatiotakin on jonkin verran tulossa alalle, ja se on yksi keino korvata vähäistä työvoimaa”, Ballard pohtii.

Hän kertoo tosin nähneensä vasta yhden työmaaolosuhteissa menestyneen robottisovelluksen. Kyseessä on Dusty Roboticsin FieldPrinter, joka tulkitsee tekoälyn optimoimia digitaalisia rakennussuunnitelmia sekä piirtää mitoitussuunnitelman työmaan lattiapintaan.

Konferenssiesityksessä varoiteltiin myös ei-turvallisista AI-työkaluista, sekä kehotettiin tarkistamaan yrityksen AI-politiikka ennen tietojen käyttöä missään AI-työkalussa. Lisäksi rohkaistiin varmistamaan, että tiimissä on joku henkilö, joka on perehtynyt AI-tuotteille asetettaviin vaatimuksiin etenkin pilottivaiheessa.

Tekoäly nousi uutena trendinä esiin etenkin näytteilleasettajien hallissa. Esimerkiksi kalifornialainen Krane-niminen startup-yritys on kehitysvaiheessa luomassa ohjelmistoa, joka mahdollistaa läpinäkyvyyden prosessin kaikilla tasoilla, aina materiaaleista lähtien.

”Ideanamme on luoda yhteys toimittajiin tai yhteistyökumppaneihin, jotta he voivat viestiä projektitiimin jäsenten kanssa työmaan nykytilanteesta ja mahdollisista ongelmista. Seuraavaksi alamme simuloida koneoppimisen avulla toimittajien ja aliurakoitsijoiden toimintaa olosuhteet huomioiden”, yhtiön myyntijohtaja Hayley Jones ja strategiajohtaja Elie AlChaer kertovat.

Lean-periaatteiden omaksuminen usein vaikeaa

Toinen trendi lean-rakentamisessa on Ballardin mukaan psykologisen turvallisuuden korostuminen.

”Turvallisuuden tunteen pitää yltää organisaation joka tasolle. Jotkut työnjohtajat saattavat ajatella, että on mukavaa korottaa ääntään alaisille, kun he tekevät virheen, mutta kysyisin heiltä, nauttivatko he itse siitä, kun heille huudetaan? Jos teet tahattoman virheen, pitää saada apua, eikä joutua hankaluuksiin”, hän havainnollistaa.

Jatkuva parantaminen vaatii yleensä kannustusta, koulutustakin.

”Tarvitaan todella rohkea henkilö pitämään linjansa, jos suora esimies ei kannusta kokeilemaan ja kehittämään uutta. Tämä on ongelma yrityksissämme.”

Epäkohdaksi on koettu sekin, että aikaisempiin LCI-konferensseihin ei osallistunut juurikaan työmaahenkilöstöä. Ballardin havaintojen mukaan San Diegossa heitä vaikutti olevan aiempaa enemmän mukana.

”Se osoittaa, että lean-ajattelu menee eteenpäin”, hän tulkitsee.

Teksti ja kuvat Kaisa Salminen