Jyväskylän Ammattikorkeakoulu aloitti AMK rakennusinsinöörien koulutuksen vuonna 2007. Tätä ennen arvostettu opinahjo koulutti rakennusmestareita 16 vuoden ajan.

JAMK:n opetukseen osallistuva laboratorioinsinööri Reijo Pitkänen yhdessä rakennuspuolen koulutusvastaava Jukka Konttinen korostavat, että tutkintojen taso on pidettävä hyvällä suomalaisella tasolla. Meidän ei tarvitse olla yhtä huonoja kuin muut, sillä meidän suomalaisten on oltava parempia.

Osaajilla on kysyntää

JAMK:ssa on 35 aloituspaikkaa rakennusinsinöörin AMK-opintoihin. JAMK:ssa on aloittanut myös ensimmäinen 20 opiskelijan rakennusmestarikurssi. Mestareiden koulutus toteutetaan Seinäjoen ammattikorkeakoulu SEAMKin aloituspaikoilla tiiviissä yhteistyössä.  JAMKin tavoitteena on oman mestarikoulutuksen sekä insinööripuolen ylemmän AMK-koulutuksen aloittaminen lähivuosina.

Aloituspaikkoja olisi saatava lisää, sillä rakennusteollisuudessa ja rakentamisessa ylipäänsä on tarvetta kaikille kolmelle ammattikunnalle. Onneksi Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL on asiassa kanssamme samoilla linjoilla, Konttinen ja Pitkänen toteavat.

Monimuotokoulutus kiinnostaa

JAMK:n rakennusmestarikoulutus on monimuotokoulutusta, missä varttuneemmat opiskelijat ovat jo työelämässä, usein rakennusliikkeiden palveluksessa. Mestariopiskelijat tuntuvat olevan erittäin motivoituneita, sillä heillä oleva rakennusalan kokemus on selkeyttänyt uravalinnan.

Reijo Pitkänen on oivallinen esimerkki jatkuvasta kouluttautumisesta ja eteenpäin pyrkimisestä. Ammattikoulun betonirakentamislinja käytyään mies kävi armeijan. Sen jälkeen oli vuorossa rakennuslaborantin kurssi.

Rakennustekniikan työteknikon paperit tuli hankituksi seuraavaksi. Kun rakennusmestarikoulutus Jyväskylässä vuonna 1990 alkoi, Reijo pääsi ensimmäiselle kurssille mukaan. Yritystoimintaakin Reijo pyöritti 2000 luvun alkuun, jona aikana hän suoritti LVI-suunnittelijan tutkinnon.

Insinööriopinnot mies aloitti Tampereella, mutta paperit hän sai vuonna 2004 JAMK:sta. Viimeisin Reijon opiskeluista on teknologiaosaamisen johtamisen ylemmän AMK-tutkinnon suorittaminen.

RKL:n toiminta kiinnostaa

Rakennusmestariksi valmistumisestaan alkaen Reijo Pitkänen on ollut Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n jäsen ja aktiivinen toimija. Reijo on pari vuotta sitten valittu Keski-Suomen vuoden rakennusmestariksi.

”Opiskelijat ovat mukavasti jäsenenä, mutta heidät olisi saatava pysymään yhdistyksessä valmistumisen jälkeenkin. Vaikka juutuubit ja feisbuukit mahdollistavat helpon yhteydenpidon, kasvokkain tapahtuva toiminta yhdistyksessä avaa kuitenkin verkostoja huomattavasti tehokkaammin”, Reijo Pitkänen arvioi.

RKL:n tarjoamat lukuisat koulutukset ja pätevöitymiskurssit jäsenistölleen antavat myös erittäin hyvän vastineen jäsenmaksulle. Opiskelijat olisi saatava ymmärtämään, että RKL:n kautta pystyy ajamaan omia etujaan.

Lukuisia harrastuksia

Vaikka opiskelu ja yhdistystoiminta ovat vieneet Reijo Pitkäsen vapaa-ajasta melkoisen siivun, niin hän on ehtinyt harrastamaankin. Tulevaisuuden suunnitelmien tueksi Reijo on aloittanut espanjan opiskelun.  Joskus 1980 luvulla hankitut sähköurut ovat antaneet kipinää tietokoneella ja syntetisaattorilla tehtävään konemusiikkiin ja erilaisiin ääniin.

Liikunnallisten harrastusten puolella karate kiinnosti nuoruusvuosina sen verran, että vajaassa kymmenessä vuodessa Reijo sai ruskean vyön todistukseksi osaamisestaan. Iän karttuessa karatae vaihtui lenkkeilyyn.

”Niin, ja onhan meillä mökki Konneveden rannalla. 1980-luvulla rakennetun mökin ylläpidossa riittää askaretta ja harrastusta yllin kyllin”, Reijo lopettaa.