Risto Räsänen on kasvanut johtotehtäviin vaativissa linja­saneeraus- ja muissa perus­korjaus­hankkeissa Kuopion seudulla. Palkintoraadin mukaan Räsäsen valintaa puolsi hänen kasvukehityksensä nuoresta mestarista vastaavaksi työnjohtajaksi sekä korjaus­rakentamisen kasvava trendi.

Kuopion Sorasalosta kotoisin olevan Risto Räsäsen suvussa ei ole muita ammattirakentajia. Hän aloitti opintonsa Savonian AMK:ssa heti ammattikoulun jälkeen.

”Sain hyvät opit ammattikoulusta. Erityisesti haluaisin mainita opettaja Antti Kolarin. Minulle oli luontevaa jatkaa opintoja, kun mielenkiintoa ja motivaatiota alalle riitti.”

Räsänen viihtyi AMK Savo­nias­sa.

”Olin todella tyytyväinen opetuksen laatuun. Hyvistä opettajista nousevat mieleen erityisesti Kimmo Anttonen ja Hannu Haaranen.”

Työelämä vei Räsäsen vuosikurssilaisia niin, että 30 aloittaneesta valmistui noin puolet.

”Oma päättötyönikin venähti, mutta vain parilla kuukaudella. Sain sen valmiiksi kevättalvella 2015”, Räsänen kertoo.

Putkiremonttityömaat ovat olleet Risto Räsäsen kiinnostuksen kohteena ammattikoulusta asti.

Hyvä suunnittelu on urakassa tärkeintä

Putkiremonttityömaat ovat olleet Räsäsen kiinnostuksen kohteena ammattikoulusta asti. ”Putki­remonttityömailla työskennellessä on tärkeää, että pystyy tulemaan toimeen erilaisten ihmisten ­kanssa.”

Urakoiden onnistumisen edellytyksistä tärkeimpänä Räsänen nostaa hyvän suunnittelun. ”Hankesuunnittelijalla ja suunnittelijoilla on äärimmäisen tärkeä rooli peruskorjaushankkeissa. Ammattitaitoiset suunnittelijat varmistavat, että­ yllätysten määrä peruskorjaustyömaalla on mahdollisimman vähäinen. Näin urakoitsijat voivat toteuttaa työt sovitussa aika­taulussa.”

Räsänen on viihtynyt saman työnantajan palveluksessa lähes koko ajan valmistumisestaan asti.­
”Jokivärillä olen saanut toteuttaa mielenkiintoisia hankkeita, ja meillä on todella hyvä työporukka. Omat esimieheni ovat huipputyyppejä.”

Johtamiseen Räsänen suhtautuu luontevasti.

”Tämä työ on hektistä, ja kiire kasaantuu ajanjaksoihin. Kohteita­ on 3–5 päällekkäin, mikä edellyttää oman ajankäytön suunnittelua. Olen tottunut stressiin. Tärkeää­ on, että töitä ei saa kerryttää. Yllätyksiä tulee korjausrakentamisessa­ aina, ja ne lisäävät paineita. On­neksi­ itselläni työt tulevat suhteellisen harvoin mukaan kotimat­kalle.”

”Nuoria on tärkeä saada mukaan”

Räsänen toimii RKL:n Kuopion yhdistyksen hallituksen jäsenenä.

”RKL on hyvä paikka verkostoitua oman alan ihmisiin ja saada uusia näkemyksiä. Nuoria on tärkeä saada mukaan. Tämä palkinto­ on hyvä osoitus nuorille mestareille siitä, että nuoria kannustetaan.”