Kuinka paljon sinä tarvitset unta? Muistatko miltä tuntui nukkua pommiin? Miksi silloin väsytti herätessä niin paljon? Elimistösi kaipaa säännöllistä unirytmiä. Hyvä uni tuo uutta energiaa, vähentää sairauspoissaoloja sekä työuupumusriskiä.

Säännöllinen unirytmi tehostaa aivojesi toimintaa. Unirytmin tehokkuus perustuu elimistön säännölliseen, luonnonmukaiseen vuorokausirytmiin. Nukkumaanmeno aina samaan aikaan auttaa elimistöä ottamaan levosta enemmän irti. Mitä todennäköisimmin myös herääminen tapahtuu aamuisin aina suunnilleen samaan aikaan, sillä elimistösi luonnolliset herätysmekanismit toimivat.

Unettomuus on normaali reaktio huolten tai stressin yllättäessä. Usein tilanne selviää itsestään, kun muutkin ongelmat ratkeavat. Nukahtamisvaikeudet voivat johtua myös vääristä tottumuksista, kuten esimerkiksi pitkistä päiväunista tai myöhäisestä nukkumaanmenoajasta.

Liian vähän ja epäsäännöllisesti nukkuvat henkilöt saattavat kärsiä heikentyneestä muistista, keskittymis- sekä tietoisuuden häiriöistä ja madaltuneesta vireyden tasosta. Riskiryhmässä on todettu olevan vuorotyötä tekevät henkilöt, kuten terveysalan hoitohenkilöstö, ammattilentäjät ja autonkuljettajat.

Karoliinisen instituutin julkaiseman työuupumustutkimuksen mukaan stressi yksin ei laukaise sairautta. Erityisesti NREM-univaiheiden vähyys laski stressin sietokykyä ja riski sairastua työuupumukseen kasvoi merkittävästi. Uupuminen on yleistä ja siitä parantuminen voi kestää jopa useita vuosia. Tutkijat keskittyivät parantamaan uniolosuhteita lisäten alkuyön NREM-unta ja näin nopeuttivat loppuun palaneen elpymistä huomattavasti.

Hyvään uneen vaikuttavat tekijät

Rakennusmestarin työpäivä rakennuksilla alkaa yleisesti ani varhain. Työpäivät ovat vaihtelevia ja pitäisi jaksaa koko päivä olla tarkkana ja tehdä hyviä päätöksiä. Unen merkitystä ei kannata väheksyä.

Liiku ja ylläpidä terveellisiä elämäntapoja; monipuolinen ravinto, riittävä liikunta, hyvät ihmissuhteet sekä tasapainoinen talous luovat hyvät perusedellytykset laatu-unelle. Vastavuoroisesti hyvä uni vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiimme.