Rakentamisen laatukeskustelu on päättymätön tarina. Viime vuosina ei ole tainnut mennä viikkoa, että rakentamisen laadusta ei keskusteltaisi mediassa tai muissa keskustelufoorumeissa. Selväähän se on, että rakentamisesta keskustellaan – ihminen viettää aikansa rakennetussa ympäristössä lähes sataprosenttisesti.

Raflaavasti voisi sanoa, että rakentaminen on noussut mediaseksikkääksi toimialaksi. Toki me rakentajat tiedämme, että arki työmailla on kovaa ja haastavaa puurtamista.

Rakentamismääräyskokoelma on nyt sitten vihdoin viimein astunut voimaan. Uudet määräykset ovat luonnollisesti herättäneet keskustelua jo valmisteluaikana, vasta käytäntö näyttää, miten pitkä valmistelutyö on onnistunut.

Uudistetun rakentamismääräyksen yhtenä lähtökohtana on ollut selkeyttää sääntelyä. Samalla uudistuksella toivotaan vaikutettavan parempaan ja laadukkaampaan rakentamiseen.

Minun mielestäni rakentamisen laatuun voi jokainen alamme toimija vaikuttaa omalla henkilökohtaisella panoksellaan päivittäin. Hyvän laadun kaava on varsin yksinkertainen: rakenna kuin rakentaisit itselle.

Kun yksi sivu jää taakse, uusi avautuu. Maankäyttö- ja rakennuslaki on jälleen uuden edessä, ympäristöministeriö on avannut kokonaisuudistuksen valmistelun.

Tässä keskustelussa myös meidän täytyy olla vahvasti mukana. Siksi on tärkeää, että meitä jäseniä on valtakunnallisesti paljon.

Nyt kun mestareita revitään koulun penkiltä ja ammattilaisille satelee työtarjouksia, niin toivoisin kiinnostuksen kohenevan myös liittoamme kohtaan lisääntyvissä määrin. Olemme olleet ajamassa mestareiden etuja vallan käytävillä jo 113 vuotta.

Kun uusi MRL aikanaan astuu voimaan, haluamme että työmaajohdon rooli kentällä säilyy edelleen hyvänä. Uuden lainsäädännön on arveltu olevan voimassa ensi vuosikymmenen alkupuolella.

On tärkeää, että olemme arvostettu ja haluttu kumppani laadukkaan rakentamisen arjessa. Vaikutimme nykyisen lain syntyyn, vaikutimme rakennusmestarikoulutuksen uudelleenkäynnistymiseen runsas kymmenen vuotta sitten.

Yhdessä voimme vaikuttaa,

Ari Autio
RKL:n puheenjohtaja