Kosteusvaurioita löytyy jopa lähes uusilta katoilta, ja moni­ vaurio havaitaan vasta monen vuoden päästä. Tämä käy ilmi­ kattojen ja ilmanvaihdon tekniikkaa valmistavan Vilpe Oy:n teettämästä haastattelututkimuksesta, johon Kantar TNS haastatteli noin sataa kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijaa.

Vastaajien mukaan suurta osaa katoista joudutaan korjaamaan jo ennen kuin ne ovat käyttöikänsä lopussa. Joka kolmas vastaaja arvioi, että ensimmäiset ongelmat katolla ja yläpohjassa ilmaantuvat tyypillisesti jo alle kolmen vuoden kuluttua rakennuksen käyttöönotosta.

Riskitekijöinä pidetään erityisesti alusrakenteiden puutteellista tuuletusta, huollon puutetta, katteen ikääntymistä ja saumojen aukeamista. Ilmastonmuutoksen seurauksena ja rakennuskannan ikääntyessä kosteusvaurioiden riski kasvaa.

”Eniten kattojen paikkakorjauksia tehdään nyt 1970- ja 1980-luvun taloihin. Kattoja korjaillaan kuitenkin myös 1990- ja 2000-luvulla rakennetuissa taloissa”, toteaa Vilpen tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti.

Teksti Martti Ristimäki kuva Vilpe