RKL-aktiivi Timo Saarikko kehuu nuorten otteita järjestöelämässä ja odottaa fyysisten tapaamisten paluuta yhdistysten arkeen. 70-vuotias rakennusmestari viettää paljon aikaa mökillä ja lastenlasten kanssa.

Helsingin yhdistyksen puheenjohtaja Timo Saarikko on monelle tuttu, mutta harva tuntee hänen henkilöhistoriaansa. Vaikka mies johtaakin puhetta pääkaupungin yhdistyksessä, hän ei ole koskaan asunut Helsingissä. Laukaalla syntynyt ja Muonioon rakennusmestari-isänsä työn perässä pikkupoikana muuttanut Saarikko siirtyi kymmenvuotiaana perheen mukana etelään, vahvasti lappilaisittain murtaen. Se oli melkoinen muutos, ja vähitellen Vihti karisti Muonion murteen. Vihdissä Saarikko on viihtynyt.

Saarikko valmistui rakennusmestariksi jouluna 1977, jolloin öljykriisin kurjistama taloustilanne ja runsas mestaritarjonta vaikuttivat työllisyyteen: vain noin joka kymmenes valmistunut sai Saarikon mukaan heti töitä. Hänellä tärppäsi, ja työpaikka löytyi – sekä jäsenyys Länsi-Uudenmaan yhdistyksessä.

”En edes oikein muista, miten sen yhdistyksen löysin. Isäni ei ollut jäsen. Halusin kontakteja työelämään, verkostoitumisen tarve oli jo silloin hyvä syy liittyä jäseneksi.”

Saarikko perusti vihtiläiskollegoiden kanssa Luoteis-Uudenmaan rakennusmestariyhdistyksen 1982, ja vuonna 1986 hänet valittiin puheenjohtajaksi. Saarikko kehuukin Luoteis-Uudenmaan yhdistystä erittäin aktiiviseksi. Vuonna 2007 Saarikko siirtyi YIT:n palvelukseen, ja YIT:ssä vaikuttanut Raimo Seppänen rekrytoi hänet samalla Helsingin yhdistykseen.

Korona-ajan erityishaasteet

”Eipä ole kotiosoitteita kyselty”, ei-helsinkiläinen Saarikko nauraa.

”Seppäsen Rami leikillään sanoi, että pääset YIT:lle hommiin, jos liityt Helsinkiin.”

Korona-aika on tehnyt Saarikon mukaan yhdistyselämästä ”oikeasti haastavaa”.

”Odotamme kaikki sitä päivää, kun saamme olla fyysisesti läsnä palavereissa.”

Helsingin yhdistyksessä toimii paljon nuorempia aktiiveja, jotka ovat olleet vanhempien apuna esimerkiksi kouluttamalla Teamsin käyttöön. Pelkän Teamsin varassa ei yhdistys kuitenkaan pysy lämpimänä.

”Tosi hyvin nuoret hoitelevat yhdistyshommia”, Saarikko kiittelee.

”Onneksi löytyy jatkajia toiminnalle”, hän huokaa.

Mestarit menestyvät monessa

Saarikko mainitsee myönteisen muutoksen ammattikunnassa. Ammatillisten tehtävien kirjo on nykyään uskomattoman laaja sisältäen esimerkiksi hankintaa ja liiketoiminnan kehittämistä.

Saarikon mielestä työnkuvan upeaa monipuolistumista pitäisi tuoda enemmän esiin julkisuudessa.

”Osin on kyse itse koulutuksen monipuolistumisesta mutta myös mestarien itsensä kouluttautumisesta ja osaamisen kehittämisestä edelleen”, Saarikko toteaa.

”Jos itse olisin parikymppinen nyt, erikoistuisin kosteudenhallintaan. Siinä tapahtuu hurjasti kiinnostavaa!”

Metsäänkin ehtii

70-vuotiaan pitävät kiireisenä mökkielämä Rantasalmella, sienestys ja marjastus sekä kolme lastenlasta. Merkkipäiviä on vietetty perhepiirissä. Metsäänkin on ehditty, eikä heinäkuun helle ole tyystin niistänyt sienisatoa.

”Tatteja löytyy hyvin. Ämpärit täyttyvät äkkiä!”

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth kuva Timo Saarikon kotialbumi