Uni on olennainen osa painonhallintaa. Riittävillä yöunilla voi pudottaa jopa viisi kiloa enemmän kuin huonosti nukkumalla. Hyvä sänky vauhdittaa kilojen karisemista.

Kun ihminen haluaa laihtua, kiinnittää hän yleensä huomiota ruokavalioon ja liikunnan määrään. Harva tulee ajatelleeksi, että riittävä uni on myös olennainen osa painonhallintaa. Jos ei nuku tarpeeksi, lisääntyy ylipainon riski.

”Kun ei nuku oikein, hormonien tasapaino heilahtelee ja ihminen altistuu syömään liikaa. Toki myös pelkkä väsymys vaikuttaa syömiseen. Kun on väsynyt, tekee helpommin huonoja valintoja. Nukkuminen on tärkeää sekä hormonien että jaksamisen kannalta”, kertoo TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Partasen mukaan laihtuminen voi parhaimmillaan tehostua muutaman kuukauden aikana jopa useammalla kilolla, jos riittävään uneen ja sen laatuun kiinnitetään huomiota.

”Toisilla uni tuntuu vaikuttavan todella paljon; vaikka he söisivät vain omenan päivässä mutta nukkuisivat huonosti, voi tuntua, ettei paino putoa. Ei ole tutkittu, kuinka paljon paino voi pudota vain nukkumalla oikein. Näppituntumalta voisin kuitenkin sanoa, että jos nukkuu hyvin ja syö vähäkalorisesti, voi painoa pudota 2–5 kiloa enemmän kuin jos nukkuisi huonosti”, hän arvioi.

Vuode auttaa ruoansulatusta toimimaan oikein

Kilojen pudottamisessa auttaa myös oikeanlainen vuode. Henkilökohtaisesti räätälöity patja venyttää nukkujan vartaloa yöunien aikana.

”Vartaloa venyttävä sänky auttaa saamaan lapojen välistä selkärankaa auki. Jos se on tukossa, ei vatsa toimi aivojen käskyjen mukaan. Venyttävällä sängyllä saadaan myös oikaistua ryhtiä. Silloin aivojen lähettämät käskyt kulkevat ruoansulatuselimistölle asti”, Unikulman ergonomia-asiantuntija Vesa Tuominen kertoo.

Oikeanlaisella vuoteella saadaan vaikutettua myös kuorsaukseen.

”Aineenvaihdunta tarvitsee ilmaa rasvan palamiseen, mutta jos hengittää huonosti eli on flunssa tai kuorsaa, ei ilma pääse kiertämään. Lihavuus ja kuorsaaminenhan ovat vahvassa yhteydessä toisiinsa”, Tuominen sanoo.

Kuinka paljon unta on sitten riittävästi?

Ravitsemusterapeutti Partasen mukaan suurin osa ihmisistä tarvitsee unta 7–8 tuntia yössä. Jotkut pärjäävät viidelläkin tunnilla, ja toiset tarvitsevat 9–10 tuntia.

Selkeät rutiinit auttavat saamaan unen illalla oikeaan aikaan. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa rauhoittua hyvissä ajoin ja yrittää saada työasiat pois mielestä. Television katselun ja älypuhelimen käytön voisi lopettaa pari tuntia ennen nukahtamista ja lukea vuoteessa esimerkiksi kirjaa. Ähkyä on syytä välttää, sillä liiallinen syöminen saattaa vaikeuttaa unen saantia ja vaikuttaa unen laatuun. Nälkäisenäkään ei kannata mennä nukkumaan, joten paras vaihtoehto on pieni iltapala. Alkoholi on huono unilääke, sillä vaikka se auttaa rentoutumaan, se heikentää unen laatua.

”Aikuisen ihmisen elimistö tykkää rytmeistä. Se on kokonaispaketti, mikä iltaisin tulee tehdä”, Partanen vakuuttaa.

Teksti Kaisa Skyttä, kuva Jari Kostiainen