Vuoden Rakennus­mestari Petri Pennanen ja Vuoden Rakennusinsinööri AMK Heikki Kallio nauttivat oman alansa töistä ja panostavat siihen täysillä. Raati painotti valinnoissaan muun muassa laadun vaaalimista rakentamisessa. Palkitut korostavat yhteistyön ja verkostojen merkitystä.

Petri Pennanen, Vuoden Rakennusmestari 2020

Kajaanilainen Petri Pennanen innostui rakentamisesta jo varhain, kun vanhemmat laajensivat kotitaloaan ja nuori mies sai seurata osaavan timpurin työtä. Pennanen valmistui rakennusmestariksi vuonna 1992 keskelle pahinta lamaa. Tekijämies ansaitsi leipänsä alkuun metsurina ja sukellustöissä narumiehenä ”vaikkei ossaa edes uida kunnolla”.

Muutettuaan pääkaupunkiseudulle 1998 Pennanen pääsi koulutustaan vastaaviin töihin, eikä päätös ole ”päivääkään kaduttanut”. RKL:n Kajaanin yhdistyksen jäsenyys siirtyi Helsinkiin vuonna 2007.

Asuinkerros-, rivi- ja erillistaloja on noussut eri puolille pääkaupunkiseutua nollavirheluovutuksina, eikä yksikään työmaa ole myöhästynyt. Pennasen valinta olikin laatua painottaneelle raadille lopulta helppo.

Pennanen on ”tehnyt aina niin nopeasti kuin pystynyt”, ja kun pitää alussa hoppua, ehtii viimeistelläkin.  Realistinen ja faktoihin perustuva aikataulutus, aikataulun tiivis seuranta sekä ennakointi ovat Pennasen toimiviksi havaitut keinot. 3D-mallinnusta Pennanen on hyödyntänyt kauan. Johtaminen ratkaisee: helposti lähestyttävälle mestarille tullaan kertomaan, jos jossain on ongelma, ja siihen reagoidaan välittömästi. Hyvä työilmapiiri on ykkösasia.

”Yksin ei menestystä synny, kiitos kuuluu yhteistyökumppaneille ja työntekijöille, työmaamestareille sekä SRV:n johdolle”, Pennanen kiittää.

Arjen vastapainoksi Pennanen käy kuntosalilla, rakentelee vapaa-ajallakin kaikkea mahdollista ja viettää aikaa perheensä parissa Vantaalla.

Vuoden Nuori Rakennusinsinööri AMK Heikki Kallio (vas.) pitää yhdistystoimintaa etuoikeutena. Hyvä työilmapiiri on ykkösasia Vuoden Rakennusmestarille Petri Pennaselle.

Heikki Kallio, Vuoden Nuori Rakennusinsinööri AMK

Vuoden Nuori Rakennusinsinööri AMK 2020 Heikki Kallio on valmistunut Kymenlaakson Ammattikorkeakoulusta. Nuorempana taiteellinen ja arkkitehtuuriin uppoutunut Kallio haaveili luovasta urasta. Kun hän armeijan jälkeen päätyi korjausrakentamisen opintoihin Kotkaan, uravalinta tuntuikin sitten itsestään selvältä: lapsena hän oli intohimoinen legojen ja puumajojen rakentaja.

”Tällä alalla täyttyvät kaikki ne arvot, jotka vasta myöhemmin osasin nimetä”, Kallio kertoo.

”Tässä työssä syntyy näkyvä ja kosketeltava jälki, ja toimintakulttuuri sopii luonteelleni”.

Kallio on oppimisen ja kehittymisen halusta aina hakeutunut tekemään jotakin itseään haastavaa. Ensimmäinen suunnittelukohde harjoittelijana oli seitsemän hehtaarin suuruinen Veturi-kauppakeskus Kouvolassa. Nyt hän on töissä Vaalimaan rajalla mahtipontisessa Zsar-outletkylässä.

Kalliolla on myös konsulttiyritys, Studio Kallio, ja vapaa-ajan projektinaan ruukkialueen vanhan tiilitalon kunnostaminen kodiksi. Se on myös aiheena Kallion ja hänen taiteilijavaimonsa yhteiselle Instagram-blogille Lasitehtaan jalokivi, jolla on yli 6.000 seuraajaa.

Kotiseutuihmiseksi tunnustautuva Kallio asuu Miehikkälässä. Hän ehtii
töiden, soittoharrastusten ja kotiprojektinsa lomassa toimia myös Haminan Rakennusmestariyhdistys ry:n sihteerinä. Hän pitää yhdistystoimintaa etuoikeutena: usein on tullut tarve kysyä neuvoja itseään viisaammilta. Päällikön tai yrittäjän roolissa jokainen on enemmän tai vähemmän yksin: yhdistyksestä voi löytää kollegiaalista tukea. RKL:n huomionosoitusta Kallio pitää suuressa arvossa.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth, kuvat Essi Pirttioja ja Gesina Sundström