Homeen paikallistamisessa käytetään nykyisellään kaikki mahdolliset keinot. Ovatko homekoirat asuntokaupan uusi salainen ase?

Homekoiria käytetään yleensä omakotitalossa ja rivitalohuoneistoissa mikrobien eli homeiden paikantamiseen rakenteiden ilmavuodoista. Homekoiran hajurekisteri on valtava ihmisen hajuaistiin verrattuna. Homekoira tunnistaa hyvin myös mikrobeja ja niiden aineenvaihdunnan tuotteita.

Miksi homekoiraa käytetään, koska ammattinsa osaava rakenteiden kuntotutkija löytää vaurioituneet rakenteet ilman koiriakin? Meidän rakennustemme rakennehistoria ei ole niin monimutkaista, ettei niitä tunnettaisi tarpeeksi hyvin. Alansa tunteva asiantuntija osaa päätellä talosta kuin talosta riskirakenteet, ja niiden pohjalta voidaan tehdä riskiarvio ja kuntotutkimussuunnitelma.

Haitat

Homekoirat merkkaavat rakenteiden ilmavuotokohdista mikrobien aineenvaihdunnan tuotteet, mutta tällä menetelmällä koira ei tiedä eikä tunnista, missä mahdolliset kosteusvauriot ja mikrobit ovat. Vauriomääritykseen tarvitaan siis kuitenkin kuntotutkija, joka selvittää missä kohtaa rakenteita mahdollinen vaurio on. Siksi asukkaalle ei ole mitään hyötyä homekoiran käytöstä, koska tuloksena ovat pelkät hajujäljet raportissa.

Homekoiraraporteissa näkee usein myös mikrobilajistoja, joita koira tunnistaa. Niillä tunnisteilla ei ole mitään merkitystä ja painoarvoa lopullisen kuntotutkimuksen kanssa, koska varsinaiset mikrobimääritykset tehdään laboratorioissa rakennenäytteistä. Jos homekoiraraporteissa on maininta esimerkiksi sädesienistä, ”homehysteria” on heti päällä.

Hyödyt

Homekoiran käyttö on perusteltua silloin, kun vaurioiden kohdentaminen rakenteissa on jostain syystä vaikeaa. Koiran kanssa on mahdollista paikantaa, missä kohtaa rakennetta mahdollinen mikrobivaurio on. Silloin koiran käyttö on perusteltua ja sisältyy varsinaiseen vaurioiden etsimiseen kuntotutkimusvaiheessa.

Tuleeko seuraavana mahdollisesti homekissa, homekani tai homemurmeli? Leikki sikseen, asuntokauppojen pintapuoliseen tutkimukseen homekoirien käyttö on lisääntynyt.

Homekoirat kykenevät merkitsemään riskirakenteen kohtuullisen tarkasti. Homevaurio on kuitenkin harvoin niin selvä, ettei lisätutkimuksia tarvita. Lisätutkimuksia tarvitaan useimmissa tapauksissa, eli koira lähinnä merkkaa vaurion, ei homeongelman laajuutta.

Homekoiran kuluttajakäytön haastetta lisää se, että mistä tietää, että juuri tämä homekoira osaa asiansa. Toki sama ongelma lienee ihan tavallisissakin hometutkimuksia tarjoavissa palveluyrityksissä.

Teksti ja kuvat hometohtori & iStockphoto