”Olin menossa opiskelemaan Jyväskylän liikuntatieteelliseen, mutta en osannut kansantansseja”, sipoolaistunut stadilainen Mikael ”Micke” Åhl muistelee nuoruuttaan lukion ja armeijan jälkeen.

Urheilua rakastava Mikael Åhl oli vähän harmissaan tajutessaan vaikeuden päästä opiskelemaan liikuntatieteellisen kirjoille.

Onneksi kesäduuni ja ensimmäinen kosketus rakennusalaan oli ”rakkautta ensisilmäyksellä”.

Tie Tammisaaren Noviaan kävi kultaisella 80-luvulla perinteisen kaavan mukaan; työmaan mestari kehotti nuorta miestä aloittamaan rakennusmestariopinnot kesän päätteeksi.

”Valmistuin 1990 suoraan lamaan. Perustin oman yrityksen, joka keskittyi saaristorakentamiseen, urakointiin ja valvontaan.”

Elämä nuorella miehellä oli saatu käyntiin, perhe alkoi kasvaa ja töitä tehtiin. Mutta Helsingissä on kallista asua jopa rakennusmestarin.

”Sipooseen muutimme perheen kanssa vuosituhannen taitteessa, kun Helsingin asunnon hissiin ei enää mahtunut kuin puolet perheestä”, Mikael Åhl puolustaa muuttamistaan Sipooseen.

Noh, jokainen tietysti asuu valitsemallaan tavalla.

Tänään Micke työskentelee Sipoon kunnan toimitilat-yksikössä. Noin kymmenen hengen kunnossapitoryhmä vastaa kunnan kiinteistöjen korjauksista.

Yksikkö huolehtii noin sadan viidenkymmenen kohteen kunnossapidosta. Näissä kohteissa on pinta-alaa arviolta 100 000 m².

”Joka päivälle riittää puuhaa. Aikanaan hankittu mestarikoulutus ja työkokemus palvelevat hyvin tässä tehtävässä. Kokonaisuudessaan kiinteistökantamme on melko vanhaa, itse työ on hyvin lähellä työmaakohteen vetämistä”, Åhl ynnää arkeaan Sipoossa.

Järjestötoiminta sydäntä lähellä

Nuorena mestarina Mikael liittyi aikanaan ajan hengen mukaan heti valmistuttuaan RKL:n jäseneksi. Innokas ja aktiivinen yrittäjä osasi nopeaan ynnätä RKL:n hyödyt omassa toimessaan. RKL-Raadin jäseneksi hän sukkuloi itsensä vuosituhannen taitteessa.

”Raadin jäsenyydestä on ollut valtavasti hyötyä omaan työhöni ja ammatilliseen kehittymiseeni, muutenkin koen RKL:n jäsenyyden olleen erittäin arvokasta ja mukavaa.”

Monet RKL-kollegat muistavat sipoolaisen myös ahkerana RKL:n stipendimatkojen kävijänä.

”RKL:ssä on aina ollut huipputyyppejä. On ollut hienoa reissata heidän kanssaan ja samalla verkostoitua alan ammattilaisiin.”

SBH:n eri luottamustehtävissä Mikael on ollut vuosia: SBH:n varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen vuodesta 1997, SBIF:n hallituksessa noin viisi vuotta ja sen ensimmäisenä varapuheenjohtajana kolme vuotta. Lisäksi aktiivinen yhdistysmies on tällä hetkellä RKL:n hallituksen varajäsenenä.

Aktiivinen vaikuttaja ympäristössään

Mikael Åhl on aina ollut voimakas yhteisön rakentaja. Lasten harrastusten kautta Mikael on ollut mukana sipoolaisessa jalkapallossa, salibandyssä ja seuratoiminnassa.

Erilainen mestari sai viime vuodelta tunnustuksen Sipoon kunnalta. Mikael Åhl vastaanotti If Sibbo-Vargarnan puheenjohtajana Vuoden liikuntateko -tunnustuspalkinnon.

Palkinto myönnettiin työstä liikuntaolojen parantamiseksi Sipoossa. Puheenjohtaja oli aktiivisesti vaikuttamassa siihen, että seurat saavat jatkossa nauttia uudesta tekonurmikentästä ja ylipainehallista sekä salibandyseuran areenalaajennuksesta.

Sipoon Sanomat kehui vuolaasti tämän vuoden helmikuussa ilmestyneessä lehdessä touhukaan rakennusmestarin aktiivisuutta: ”Satojen tuhansien eurojen rakennushankkeen toteuttaminen on osoitus valmiudesta tarttua toimeen, sitoutumisesta ja pitkäjänteisyydestä sekä rakkaudesta liikuntaan.”

Teksti ja kuva Jari Kostiainen