Osuuskunta Suomen Asuntomessujen uudessa kaupunkitapahtumassa nostetaan esille näkökulmia elämiseen tulevaisuuden kaupungeissa ja kurkistetaan jätkäsaarelaisten arkeen. Ensimmäistä kertaa 1.–9.9.2018 järjestettävä Kaupunkielämää–tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Tapahtumakonsepti voidaan toteuttaa kaikenlaisissa kehittyvissä kaupunkiympäristöissä Suomessa ja kansainvälisesti.Tapahtumaan on vapaa pääsy.

”Uuden Kaupunkielämää-konseptimme myötä haluamme kutsua kaupunkilaiset tutustumaan uuteen, urbaaniin kaupunginosaan Jätkäsaareen. Yhdeksän päivän ajan pääsee näkemään ja kokemaan kaupunkiasumista täysin uuden, parhaillaan rakentuvan asuinalueen kautta. Haluamme samalla keskustella asumisen tulevaisuudesta: miten kaupungistuminen ja esimerkiksi globaalit uudet palvelut muuttavat elämäämme ja arkeamme. Erityisen monipuolisen yhteistyöverkostomme kautta asumisen tulevaisuutta katsotaan tapahtuman aikana monesta eri kulmasta”, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala kertoo.

”Helsinki kasvaa samaa tahtia kaupunkimaisen elämäntavan suosion kanssa. Kestävän kaupunkikehityksen haasteisiin vastaaminen on tärkeimpiä tehtäviämme Helsinkiä rakentaessa. Tavoitteemme on tulevaisuuden Helsinki, jossa arki on sujuvaa ja jossa ilmastoviisaus yhdistyy eri kaupunginosien toimivien yhteisöjen rakentamiseen”, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Kaupunkielämää Jätkäsaaressa –tapahtuma antaa mahdollisuuden tutustua kattavasti urbaania elämää värittäviin tekijöihin kuten jätkäsaarelaisten taloyhteisöjen yhteistiloihin, pihoihin ja asuinalueen erilaisiin palveluihin.

”Näiden lisäksi keskustelutilaisuudet ja seminaarit tuovat monet eri toimijat yhteen. Tilaisuuksissamme kaupunkitutkijat, arkkitehdit, rakentajat, palveluntuottajat ja valtava joukko eri alojen asiantuntijoita pohtivat yhdessä tulevaisuuden asumista digitaalisten palveluiden kehittämisen, ikääntymisen, yhteisöllisyyden ja kestävän kaupunkikehityksen ja arkkitehtuurin näkökulmasta”, ohjelmasisällöstä vastannut Suomen Asuntomessujen tulevaisuuden asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä kertoo.

Yhdeksän päivää erilaista ohjelmaaKaupunkielämää Jätkäsaaressa –tapahtumassa on tarjolla monipuolista ohjelmaa niin asiasisällöistä kuin viihteellisemmistä aktiviteeteista kiinnostuneille kävijöille. Tapahtuman eri pisteissä on helppo suunnistaa mobiilisovelluksen avulla.

”Tutustuttavana on erittäin kiinnostavia jätkäsaarelaisia kohteita koko tapahtuman ajan. Näitä on mahdollista kiertää vapaasti seikkaillen ja omaan tahtiin tutustuen. Lisäksi on järjestettyjä kierroksia, kuten talon asukkaan pitämä esittelykierros taloyhtiössä, opastettu Instagram-kävely arkkitehdin ja valokuvataiteen museon edustaja opastuksella alueella tai vaikkapa Parkour-Helsingin polku läpi Jätkäsaaren”, tuottaja Mikko Leisti kuvailee.

Kahden tapahtumaviikonlopun aikana eri puolilla Jätkäsaarta järjestetään ohjelmaa perheille.

Seminaaripuheenvuorot hahmottelevat tulevaisuuden asumista palveluna ja ottavat kantaa kestävään kaupunkikehitykseen

Arkipäivisin 3.–7.9. kaupunkielämisen monipuolisia aspekteja lähestytään tutkijoiden ja asiantuntijoiden opastuksella teemoitettujen seminaarien, kaupunkitutkimus jalkautuu kortteliin -kokonaisuuden sekä vapaamuotoisempien Jätkä Talks! -tilaisuuksien puitteissa.

Joka arkipäivä klo 12–16 Clarionissa järjestyissä seminaareissa ja työpajoissa käsitellään yhtä ajankohtaista teemaa. Maanantaina tutkitaan kaupunkia ja asumista digitaalisaation vauhdittamana palveluna, paikalla myös pormestari Jan Vapaavuori. Tiistaina Asumisen Think Tank – tulevaisuuden kaupunkiasuminen –seminaarissa esitellään valtion tukemaa asuntorakentamista ja kuullaan tutkimustuloksia asumisen trendeistä ja uusista konsepteista. Keskiviikon puheenaiheet käsittelevät yhteisöllistä asumista ja rakentamista. Torstai on ympäristöministeriön kestävän kaupunkikehityksen päivä, seminaarin avaajana toimii asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Viikon päättää arkkitehtuuri– ja ideakilpailu Asuntoreformi Helsinki – Asuminen 2020 -avajaisseminaari, jossa kuullaan ajankohtaisista eurooppalaisista asumisen teemoista sekä uudesta puurakentamisesta.

Kaupunkitutkimusta kansankielellä

Iltapäivisin klo 14–16 Kaupunkitutkimus jalkautuu kortteliin -kokonaisuudessa Jätkäsaari-paviljongissa kuullaan, millaista tutkimusta kaupungeista, asuinalueista, kortteleista ja meistä ihmisistä tehdään tällä hetkellä. Tutkijat esittelevät viimeisimpiä tutkimustuloksiaan lyhyissä, yleistajuisissa esityksissään. Teemoina ovat mm. ikääntymisen arki ja unelmat, naapurit vuoropuhelussa sekä kertomukset, paikat ja historiat. Teemapäivät loppuvat klo 17-18 pidettäviin Jätkä Talks! -keskusteluihin, joissa vapaamuotoisempien moderoitujen puheenvuorojen kautta lähestytään asumisen eri teemoja.

Kaupunkielämää-tapahtuma sopii kaikille kaupunkiasumisesta ja -elämästä kiinnostuneille sekä asumisen asiantuntijoille. Tapahtuman pääpaikkana palvelee Jätkäsaaren keskelle rakentuva Hyväntoivonpuisto ja siellä sijaitseva Jätkäsaari-paviljonki. Ajankohtaisten teemojen ympärille rakentuvat asiantuntijapaneelit pidetään arkisin Clarion-hotellissa.

Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtuman ohjelma:

Koko ohjelma

Seminaarit ja työpajat

Kaupunkitutkimus jalkautuu Jätkäsaareen