Kaupungistuminen jatkuu voimakkaana, ja asuntorakentaminen painottuu yhä enemmän pääkaupunkiseudulle ja muihin suuriin kaupunkeihin. Samaan aikaan vuokratonttien määrä kasvaa, mikä näkyy vahvasti asuntomarkkinoilla.

Asuntorahoituksen erikoistuneen Hypon markkinakatsaus kertoo, että jo noin puolet uusista asunnoista sijaitsee vuokratontilla. Tilastokeskuksen lukujen perusteella vuokratontilla sijaitsevien kotien osuus uusien asuntojen tarjonnassa on noussut nopeasti pääkaupunkiseudulla, etenkin Espoossa viime vuonna.

Pääkaupunkiseudulla vuokratonttien osuus asuntorakentamisessa on viime vuosina vaihdellut noin 40 – 60 prosentin välillä – eli valtakunnallisen keskiarvon tuntumassa jo yksistään siitä syystä, että Helsingin seudulla kaavoitetaan ja rakennetaan paljon ja tämä näkyy vahvasti tilastoissakin.

Suurista kaupungeista vuokratontit ovat yleisimpiä Tampereella ja Oulussa, joissa noin 80 prosenttia uudiskohteista sijaitsee vuokratontilla. Pienimmät osuudet löytyvät Turusta ja Jyväskylästä, joissa pyöritään 20 prosentin tuntumassa eli samoissa lukemissa kuin esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla oltiin vielä takavuosina.

Vuokratontit ovat uudis­rakentamisessa yleisimpiä Tampereella ja Oulussa, mutta vähemmistössä Turussa ja Jyväskylässä.