Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun kampuksen sisäpihalle rakennetaan testirakennusta, jossa hyödynnetään hamppu–kalkki-massiivirakennetta. Testi on osa Rakenneratkaisuja hampusta -hanketta.

Hankkeessa testataan kotimaisten raaka-aineiden toimivuutta Suomen ilmastossa hamppurakentamisen tekniikalla, jota on tehty Euroopassa jo pidempään. Eniten hamppua hyödynnetään rakentamisessa Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.

Hamppua viljellään jo Suomessa. Yhdeltä hehtaarilta saadaan raaka-aine keskikokoisen omakotitalon rakentamiseen. Suomessa sitä on käytetty perinteisesti rakennusten eristeenä. Testirakennuksen fysikaalisia ominaisuuksia, kuten kosteuden ja lämpötilan muutoksia seurataan sen valmistuttua.

Hamppu-kalkkikomposiitti on ominaisuuksiltaan hengittävä, lämmöneristävä, hiilineutraali ja paloturvallinen. Elinkaaren lopussa rakennus on täysin kierrätettävissä. Hamppu-kalkkimassa voidaan käyttää maataloudessa maanparannusaineena.

Hamppu-kalkkiseos koostuu hampun päistäreistä, rakennuskalkista ja vedestä. Näiden suhdetta voidaan vaihdella halutusta lopputuloksesta riippuen.