Suomen suurimman kuntotarkastajan, Raksystemsin, toimitusjohtaja Marko Malmivaara opastaa MyyAsuntoni-verkkopalvelun blogikirjoituksessaan tunnistamaan hyvän kuntotarkastajan.

Malmivaaraa mukaan kuntotarkastajan tärkeimmät viisi ominaisuutta ovat:

  1. KH-kortin noudattaminen. ”Pätevä kuntotarkastaja suorittaa tarkastuksen kuntotarkastajan suoritusohjeen eli KH-kortin mukaisesti.”
  2. Objektiivisuus. ”Tarkastuksen tilaaja tai hänen mielipiteensä eivät saa vaikuttaa vaan tarkastus tulee olla aina puolueeton.”
  3. Intohimo alaan ja itsensä kehittämiseen. ”Peruskoulutuksen lisäksi hyvä kuntotarkastaja kouluttautuu säännöllisesti.”
  4. Kokemus ja varovaisuus. ”Hyvällä kuntotarkastajalla on yli 5 vuoden kokemus alalta ja osaa tuottaa tavallista kuluttajaa palvelevaa sisältöä.”
  5. Vastuunkanto. ”Mikäli todetaan, että tarkastaja on tehnyt virheen, vastaa hän niistä vahingoista joita vaurion havaitsematta jättäminen tai ns. väärä hälytys on aiheuttanut tilaajalle. Lisäksi hyvällä kuntotarkastajalla on vastuuvakuutus, jossa korvaukset ovat vahinkotapauksessa yli palkkion määrän.”