Uusi rakentamislaki on jo voimassa, ja tietomalli­pohjainen lupamenettely astuu voimaan 1.1.2026 alkaen. Sen vaikutuksia esiteltiin ja pohdittiin Rava­BIM-seminaarissa Espoon Dipo­lissa helmikuun alussa.

Asiantuntijapuheenvuoroissa kuultiin aluksi tilannekatsauksia rakentamislaista. Tietoa saatiin myös siitä, miten tietomalleja käytetään rakennuslupaprosessissa sekä miten toimii kaupunkikuvallinen tarkastelu tietomalleilla. Iltapäivällä paneuduttiin vielä alan koulutuksiin ja konsultointipalveluihin.

Paneelikeskustelussa tietomallipohjaisen lupamenettelyn hyödyistä oltiin varsin yksimielisiä. Moni uskoo, että rakennuslakia aletaan tulkitsemaan nykyistä yhtenäisemmällä tavalla.

”Tietomallit tulevat varmasti helpottamaan lupakäsittelyä”, uskoi Rakennustarkastusyhdistys RTY:n Risto Levanto.

RIA:n puheenjohtaja Tiia Tuomi­ uskoi hänkin, että lupa­käsittelystä tulee aiempaa parempi prosessi.
”Suunnitelmien laatu paranee ja moninkertainen tarkastus on tehokkaampaa. Kunnissa osaamisen taso voi vaihdella, ja tämä voi yhdenmukaistaa osaamista.”

Helsingin kaupungin uudisrakentamisesta vastaavan lupayksikön päällikkö Aarno Alanko ar­vioi, että pistokoemainen tarkastustyö loppuu muutosten myötä.

”Silloin voidaan keskittyä paremmin lain tulkintaan.”

Monet panelistit pitivät Raklin Mikko Somersalmen tapaan hyötynä sitä, että koko lupaprosessiin­ tulee selkeyttä ja läpinäkyvyyttä. Se hyödyttää kaikkia. KIRA-kasvu­ohjelman ohjelmajohtaja Mia Toivanen muistutti, että hyötyjä pitää konkretisoida riittävästi, jotta ne myös ymmärretään.

Paneelin moderaattorina ja tilaisuuden emäntänä toimi KIRAHubin rava-yhteisön puheenjohtaja Anna-Riitta Kallinen.

Teksti ja kuva Antti Pulkkinen