RKL edistää omia tavoitteitaan tule­vien eduskuntavaalien alla itsenäisesti, yhdes­sä RIA:n kanssa sekä KIRA-
fooru­min yhteisten, laajempien hallitus­ohjelmatavoitteiden kautta.

RKL:n yhtenä omana tavoitteena on saada ensi hallituskaudella aikaan raken­nusmestareiden ja -insinööri­opintojen parempi läpäisy. Tämä vaatii ammattikorkeakoulujen riittävän resurssoinnin. Samaan aikaan teknisen opettajan työn ja yleensä alan koulutuksen houkuttelevuuden parantaminen jo toisella asteella on tärkeää. RKL myös toivoo englanninkielisiä koulutusohjelmia työvoiman saatavuutta parantamaan.
Maan sisäisen liikkuvuuden vauhditta­minen esimerkiksi asumisen veroratkaisuilla on myös yksi keino paikata osaajapulaa.

Samaan aikaan on tarve uudelleenkouluttaa koko ammattikunta kestävän kehityksen rakentamiseen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

RKL on varmistanut, että uudessa ra­ken­­tamislaissa on siirtymäsäännös, joka varmistaa aiemman teknikkotutkinnon aseman pätevyysvaatimuksissa.

Ammattikorkeakoulujen kanssa ke­hi­te­tään opintopolkuja mestarista YAMK-tutkin­toon; esimerkiksi Metropoliassa niin kutsuttujen siltaopintojen kokonaisuus on jo käytössä.

RKL:n toimitusjohtaja vie RKL:n viestejä päättäjille ja tapaa kevään mittaan suurempien puolueiden johtoa ja kansanedustajia. Muiden muassa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ja tiede- ja kulttuu­riministeri Petri Honkonen (kesk.) sekä oppositiojohtaja Petteri Orpo (kok.) saivat liiton terveiset henkilökohtaisesti.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth


Tulevaisuus­kysely ja jäsenhankinta­kilpailu

RKL:n liittokokouksessa päätettiin teettää yhdistyksille uuteen elinkaarimallistrategiaan liittyvä tulevaisuuskysely. Yhdistyksille on lähtenyt 14.2. sähköpostilla lyhyt verkkokysely. Vastausaikaa on 15.3. asti.

Samalla yhdistyksille lähti tieto kuluvan vuoden jäsenhankintakampanjasta. Uuden varsinaisen jäsenen hankkinut saa lahjakortin, ja yhdistykset kisaavat omissa kokosarjoissaan virkistyspalkinnosta. Ystävänpäivän erikoiskampanjassa nopeimmasta jäsenhankinnasta vastasi Juhani Kukkakorpi, jolla oli alle tunnissa kaverin jäsenhakemus verkossa! Porista mallia.


XAMK:in uuden kampuksen rakennustyömaa Kotkassa.

Kotkaan halutaan mestarikoulutusta

RKL:n johto ja Kotkan Rakennusmestarit ja -insinöörit esittävät, että Kotkaan palautettaisiin mestarikoulutus vuosikymmenten tauon jälkeen. Kymenseudun ja Itä-Uudenmaan talousalueella on pula rakennusalan työnjohtajista. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK kouluttaa insinöörejä, mutta mestarilinja puuttuu. Alueen yritykset toivovat Kotkaan mestari­linjaa kouluttamaan alueelle työnjohtajia, ja koulutuksen aloitusta puoltaa myös EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkä­mies. Uusi kampus ja Kotkan seudun mittavat investointihankkeet luovat otollisen pohjan tulevai­suuden työnjohtajien koulutukselle ja työllistymiselle. Hanke sai alkunsa liittokokousaloitteesta.


RIA-yhteistyö tiivistyy

RKL:n puheenjohtaja Jukka Lintunen ja RIA:n puheenjohtaja Tommi Luukkonen lähestyivät alkuvuodesta yhdistyksiä yhteisellä kirjeellä, jossa kannustetaan paikallisyhdistyksiä tekemään entistä enemmän yhteistyötä esimerkiksi yhteisten tapahtumien muodossa. Puheenjohtajat voi myös kutsua yhdessä käymään näihin paikallisyhdistysten tapahtumiin. Kutsut voi toimittaa RKL:n toimiston kautta.
Monta muutakin uutta sektoria otetaan tiiviin yhteistyön piiriin: tänä kesänä kummankin järjestön golf-kilpailut ovat avoimia sekä RIA:n että RKL:n jäsenille.


Kehitysjohtajat Antti Aaltonen (Rakennusteollisuus ry) ja Miimu Airaksinen (SRV Oy) kertoivat, miten rakennetaan säästeliäästi ja viisaasti.
Pod­castissa nuukailivat myös juontajat Kimmo Collander ja Maria-Elena Ehrnrooth.

Uudet podcast-jaksot julkaistaan keväällä

Rakennustaito-podcastin uudet jaksot julkaistaan keväällä. Seuraa RKL:n verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia! Linkki uusiin jaksoihin löytyy myös Rakennustaito.fi -sivuston kautta sekä luonnollisesti Spotifyn alustalta. Uusissa jaksoissa käsitellään muun muassa resurssiniukkaa rakentamista, uutta sääntelyä ja rakennustyön tarkkai­lijan tehtäviä Ari Laamasen ja Marianne Palon johdolla. Onpa yksi nauhoitus vedet­ty kokonaan på andra inhemska, vieraina ruotsinkielisessä jaksossa RKL:lle tutut nimet Mats Lindholm ja Tomson Holmlund.


RIL-RKL koulutustilaisuudet talvi- kevät

Valvojapäivät
Vastaavan työnjohtajan ajankohtaispäivät
16.–17.3., Jyväskylä

Rakennustyön vanhempi valvoja RAVS pätevyyskoulutus, Helsinki
1. jakso 21.–23.3.,
2. jakso 18.–20.4.

Rakennustyömaan vastaava työnjohtaja, Helsinki
1. jakso 28.–30.3.,
2. jakso 25.–26.4.,
3. jakso 23.–24.5.

Lisätietoja: RKL/Merja Salo­maa, p. 040 192 0063, merja.salomaa@rkl.fi

Rakennuttajan turvallisuuskoordinaattori,
Helsinki / Webinaari
2.2., jatkopäivä 21.3.,
20.4., jatkopäivä 11.5.

Pääsuunnittelija PS 24, Helsinki / Webinaari
1. jakso 7.–8.3.,
2. jakso 4.–5.4.,
3. jakso 18.–19.4.,
4. jakso 23.–24.5.,
5. jakso 15.–16.8.

Pätevyyskoulutus tavanomaisissa pääsuunnittelijatehtävissä toimiville
1. jakso 7.–8.3., 2. jakso 5.4.

Sopimustekniikka rakennus­alalla YSE 98, Helsinki / Webinaari, 28.–29.3.
Työmaainsinöörin pätevyys­koulutus
(talonrakentajat)
1. jakso 25.–26.4.,
2. jakso 24.–25.5., Helsinki / Webinaari

Rakennuttajan ajankohtaispäivä, Helsinki / Webinaari, 16.5.

Lisätietoja: RIL/ Ville Raasakka, p. 050 366 8687, ville.raasakka@ril.fi,
Manni Järvinen, p. 050 475 2429, manni.jarvinen@ril.fi,
Ossi Liang, p. 050 307 6258, ossi.liang@ril.fi,
Sarianna Rimpeläinen, p. 050 308 4785, sarianna.rimpelainen@ril.fi


RKL ja RIA vetosivat valtiovaltaan

RKL ja RIA vetosivat tulevaan halli­tukseen yhteisessä kannan­otossaan ja vaativat nopeaa reagoin­tia uhkaavaan taantumaan. Noin 20 prosenttia Suomen työlli­sistä saa elantonsa kiinteistö- ja raken­tamisalalta. Järjestöjen liittohallitukset vaativat, että seuraavan hallituksen on edistettävä asuntomarkkinoiden toimivuutta. Julkisesti tuettava asuntotuotanto on mitoitettava asuntotorakentamisen suhdannevaihteluja tasaavasti.

Liitot ehdottivat kotitalous­vähennyksen laajentamista koskemaan asunto-osakeyhtiöiden energia­remontteja. Energia-avustusten tulee jatkossa olla myös vapaa­rahoitteisen vuokra-asuntotuotannon saatavilla.

Kannanotto jaettiin myös media­tiedotteena.


RKL:n hiihtokisat ovat tänä vuonna Laukaalla.

Hiihtoa, pilkkiä ja uintia tiedossa

RKL järjestää pitkästä aikaa mestaruuskisat hiihdossa, pilkissä ja uinnissa. Hiihtokisat järjestetään Laukaalla 5.3., jos vain osallistujamäärä riittää ja kelit sallivat. RKL:n pilkkikisat on jouduttu perumaan useana vuonna, ja nyt toivotaan runsasta osanottoa Siilinjärvelle 18.3. Myös uinnin mestaruuskisat pidetään tauon jälkeen Pajulahdessa 29.4. Lajeina ovat 50 metrin vapaa- ja rintauinti. Lisätietoa rkl.fi.


Pohjois-Kymi haastaa kaikki yhdistykset tukemaan Ukrainaa

Pohjois-Kymen yhdistys lahjoittaa 1000 euroa SPR:n Ukraina-keräykseen, ja samalla haastaa kaikki RKL:n yhdistykset mukaan ”mahdollisuuksien mukaisella summalla tukemaan Ukrainan kansaa taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan”. Yhdistys toivoo tuen kohdistuvan perheen­jäsenille kotirintamilla. Ilmoittakaa jasenpalvelu@rkl.fi, kun tartut­te haasteeseen – Helsinki ehätti jo mukaan 3000 euron lahjoituksella SPR:n kautta.


Ari Autiosta muoto­kuvamaalaus

RKL:n liittohallituksen entisestä puheenjohtajasta Ari Autiosta on valmistunut muotokuvamaalaus. Se julkistetaan Pasilan Toimitalossa hallituksen kokouksen yhteydessä 3.3. Puheenjohtajan ikuistaminen tauluksi on liitossa pitkä perinne. Aution taulun maalasi muotokuviin erikoistunut taiteilija Jan Neva.


Uutuus RKL:n verkko­sivuilla: asiantuntijahaku

Nyt on RKL:n jäsenelle mahdollista tarjota asiantuntijapalveluitaan RKL:n verkkosivujen kautta! Yhteystiedoille on kysyntää: esimerkiksi raatimestareita tai pientalotyömaan valvojia kysytään tavan takaa. Kun kirjaudut jäsensivuille, löydät lomakkeen ”Ilmoittaudu asiantuntijaksi”. Asiantuntijahakupalvelu avautuu verkkosivuille, kun riittävän moni on ilmoittanut yhteystietonsa. Vastuu tietojen ajantasaisuudesta on ilmoittajalla.


Jäsenristeilyllä vielä muutama hytti

Vuosikymmenen verkostoitumistapahtuma numero yksi, RKL:n risteily Itämeren aalloilla lähestyy – laita äkkiä varaustoivetta sisään!

Ankkuri nousee 31.3. Lisätietoja verkkosivuilla rkl.fi/jasenristeily


Kutsu Rakennustaito-lehden lukijapaneeliin

Rakennustaito-lehden uudistusta pohtiva työryhmä kaipaa lukijoiden palautetta. Keväällä jäsenet saavat Rakenn­ustaitoon liittyvän kyselyn, ja vapaaehtoisia tarvitaan myös erilliseen lukijapaneeliin, jossa osallistujat haastatellaan etänä. Ilmoittautumiset suoraan päätoimittajalle maria-elena.ehrnrooth@rkl.fi.


RKL kouluttaa jäseniään

Kevään aikana RKL tarjoaa jäsenille maksuttomia tietoiskuja ja edullisia täydennyskursseja. Luvassa on muun muassa pölynhallintaa ja neuvottelutaitoja. Opiskelijoille on tarjolla tukiopetusta matematiikassa, fysiikassa, ruotsissa ja suomessa.