Jari-Pekka Valtosen aamuinen työmaa­otos voitti RKL:n valokuvauskilpailun

RKL:n valokuvauskilpailun voittajaksi Pasilan raati valitsi Jari-Pekka­ Valtosen lyyrisen auringonnousukuvan työmaalta. Toisen palkinnon nappasi Nino Kinnusen tilannekuva­ ja kolmannen sijan sai Jouni Kotilahden Ruuhkaa ilmatilassa. Voittaja saa lahjakortin ja muut mitalistit Wuoriolan mökkilomat. Lämmin kiitos kaikille osallistumisesta!

Toiseksi tuli Nino Kinnusen tilannekuva.
Kolmanneksi sijoittui Jouni Kotilahden Ruuhkaa ilmatilassa.

Puheenjohtaja Jukka Lintunen esiintyi messuosaston lavalla.

RKL näkyi ja kuului FinnBuildissä

FinnBuild-messut järjestettiin neljän­ vuoden tauon jälkeen Messukeskuksessa. Tapahtuma kokosi lähes 18  000 kävijää. RKL:llä oli oma piste Rakennuslehden osastolla, ja RKL:n puheenjohtaja Jukka Lintunen ja toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth esiintyivät osaston lavalla tietoiskulla ”Kolme korjaussarjaa osaajapulaan”. Osastolla päivystivät Essi Pirttioja ja Mikael Silventoinen. Uusia jäseniäkin saatiin hyvällä markkinoinnilla.


Tulossa keväällä: jäsenristeily

RKL:n jäsenet pääsevät vihdoin verkostoitumaan urakalla, kun Itämerelle lähtee mestarilaiva Silja Symphony 31.3.–2.4.

Helsingistä Tukholmaan suuntautuvalla risteilyllä on ohjelmaa uuden elinkaarimallin mukaisesti niin opiskelijoille, uraansa aloittaville, pitkälle ehtineille ja senioreille. Ohjelma ja ilmoittautuminen avataan alkuvuodesta.


RKL:n keila­mestaruus ratkesi Tampereella

RKL:n keilamestaruuskisat käytiin Tampereella Kaupin keilahallissa lokakuussa. Voiton A-sarjassa vei kotiradalla Tampereen Marko Nieminen. Toiseksi ylsi Rovaniemen Jaakko Kemppainen ja kolmanneksi Turun Antero Sahla. B-sarjan mestaruus meni Lohjaan Pekka Ruuskaselle, Porin Kaappo Laine ylsi toiseksi ja kolmanneksi keilasi Tampereen Pekka Aaltojärvi. Naisten sarjassa Tampereen Pirjo Palmu-Heinänen nappasi mestaruuden. Toinen sija meni Porin Tiina Toivoselle ja Turun Katja Suovo oli kolmas. Onnittelut!


Rakennustaito väitöskirjan lähdeaineistona

Mittaviiva Oy:stä monelle tuttu Tarja Mäki on tehnyt kasvatustieteelliseen tiedekuntaan väitöskirjan työnjohdon muutoksesta. Mestarin työn muutos -tutkimuksen lähdeaineistona on käytetty Rakennustaito-lehden artikkeleita vuodesta 1905 alkaen. Mäki on tutkinut rakennushankkeissa tapahtuvaa yhteistyötä ja uusien välineiden käyttöönottoa. Tutkimus osoittaa, että tänä päivänä työnjohdon työ on erittäin sosiaalista, liikkuvaa ja se sisältää paljon ongelmien ratkomista – mutta myönteisessä hengessä. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii kulttuurihistoriallinen toiminnan teoria ja ekspansiivisen oppimisen malli. Väitöskirjaan on linkki Mittaviivan verkkosivuilla.


Raati palkitsi Tuusulan Monion Vuoden Työmaana komeasti FinnBuild-messujen päälavalla.

Tuusulan Monio on Vuoden Työmaa 2022­

RKL:n ja Rakennuslehden Vuoden Työmaa -raati palkitsi tänä vuonna Tuusulan Monio -työmaan. Raadin puheen­johtaja Maria-Elena Ehrnrooth jakoi yhdessä A-Insinöörien Juhani Karhun ja Rakennuslehden päätoimittajan Tapio Kivistön kanssa kunniakirjan­ Luja­talon voittajatiimille FinnBuild-messuilla. Monion työmaa sai kiitosta avoimesta viestintäkulttuurista, rohkeasta­ uuden oppimisesta ja arvostavasta johtamisesta.


Yhdistyksille viestintätukea ja rekisterin käyttökoulutusta

RKL on valmistellut yhdistyksille­ liiton valmiita esittelyjä ­sekä puheen että powerpoint-esityksen muodossa. Niitä voi hyödyntää tilaisuuksissa, joissa liiton toiminnasta kerrotaan. Esityspaketteja on tallennettu muistitikuille ja niitä saa myös sähkö­postitse tilaamalla ­jasenpalvelu@rkl.fi. Uuden jäsenrekisterin käyttöönottoon saa nyt koulutusta. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Mikael­ Silventoiselle.


Rakennusmestarien Säätiön hallituksen uusi ­puheenjohtaja Ari Autio nostatti maljat ­uudessa Mestari­hotellissa.

Rakennus­mestarien Säätiö täytti 70 vuotta

Uusi Mestarihotelli täyttyi iloisista ilmeistä, kun koolla oli 70-vuotiasta Rakennusmestarien Säätiötä juhlistamaan tulleet mestarit ja ystävät. Juhlahumussa paljastettiin Säätiön­ hallituksen edellisen puheenjohtajan Raim­o Seppäsen muotokuva, ja Rakennusmestarien Säätiön hallituksen uusi puheenjohtaja Ari Autio nostatti maljat.

Juhlavuoden kunniaksi Säätiö järjesti Mestarien työn muutos -tilai­suu­­­den, jossa kasvatustieteen tohtori, diplomi-insinööri Tarja Mäki esitteli väitöskirjansa löydökset ja kauppa­tieteiden tohtori Kirsi Mantua-Kom­monen Säätiön histo­riikin.


SBIF:n Building Forum seminaarin yleisöä.

…ja niin täytti myös SBIF

Svenska Byggmästare- och Ingenjörsförbundet YH i Finland r.f. juhlisti pyöreitä vuosiaan komealla Building Forum -seminaarilla Hotelli Clarionissa Helsingissä syyskuun lopussa. Asiaohjelma päätettiin juhlaillallisella, jossa myös ansioituneita SBIF-jäseniä palkittiin puheenjohtaja ­Kenneth Julinin johdolla. Juhlapuhujina toimivat Rakennusmestarien­ Säätiön hallituksen uusi puheen­johtaja Ari Autio ja Novian koulutuspäällikkö Mats Lindholm, eikä juhlaa voinut tietenkään juhlia utan snapsvisor.
Grattis SBIF!


Uusi lomakohde Tahkolla RKL:n jäsenten käyttöön

Koska lomahuoneistot ja -mökit ovat olleet kovin kysyttyjä ja moni jää paitsi suosituimpien viikkojen arvonnassa, RKL on päättänyt lisätä tarjontaansa Tahkon lomahuoneistolla Kuopiossa. Kahden makuuhuoneen ja kahden kylpyhuoneen huoneisto sopii hyvin esimerkiksi kahdelle pariskunnalle. Tekemistä alueella riittää vuoden ympäri.

Talven viikkoja tarjotaan ensisijaisesti heille, jotka ovat jonotuslistalla pohjoisen kohteisiin. Vapaista viikoista tiedotetaan verkkosivuilla, kun varausmahdollisuus aukeaa. Uuden ruuhkan välttämiseksi ei nyt kannata tiedustella varaustilannetta.


Antti Niiles ja Maria-Elena Ehrnrooth.

RKL saa uuden koulutuspäällikön

Turkulainen Antti Niiles aloittaa RKL:n uutena koulutuspäällikkönä joulukuussa. Koulutusten suunnitteluun ja järjestämiseen erikoistunut Niiles vastaa sekä FISE-pätevöitymiskoulutuksista että RKL:n yleisistä koulutuksista. Tärkeä osa toimenkuvaa on myös vuoropuhelu ammattikorkeakoulujen kanssa. Tervetuloa tiimiin!


Tarkennus

Rakennustaidossa 3/22 mai­nit­tiin, että Kuopion Kimmo Anttonen voitti kesän yleis­urheilukilpailu­sarjassaan lajin kuin lajin. Mutta Haminan Tapio Pitkäsen (M70) leiskautus (4,29 m) oli pituus­hypyssä koko kilpailun pisin.

Onnittelut nappisuorituk­ses­ta!

Ensi kesänä otetaan mestareista mittaa Turussa.


Yleisönosasto

Olavi Laitala Vaasasta avaa keskustelua vesi­voimasta. ”Mitä tehdään kun tulee kova ja pitkä pakkaskausi, tuuli­myllyt eivät pyöri, aurinko­paneelien päällä on lunta ja sähkö ei riitä? Vesivoiman rakentaminen olisi edullista”, ehdot­taa Laitala.

Ks. koko kirjoitus rakennustaito.fi