Vuodenvaihteessa on uuden rakentamislain myötä voimaan astumassa myös koko joukko asetuksia. Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry jätti virallisen lausunnon valtioneuvoston asetukseen rakentamisen suunnittelutehtävien ja työnjohtotehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä sekä tehtävissä edellytettävistä koulutuksista.

Kuten asetuksen perustelumuistiossa todetaan, suunnittelu- ja työnjohtoalat kuuluvat rakentamisen laadun, terveellisyyden ja turvallisuuden kannalta keskeisimpiin rakentamisen tehtäviin. RKL katsoo, että tavoite yhtenäistää eri kuntien kirjavat käytännöt ja selkiyttää laatujärjestelmää on erittäin kannatettava.

Valitettavasti asetuksen kirjauk­sissa on kohtia, joiden seuraukset voivat olla tavoitteen kannalta­ aivan päinvastaisia. Sieltä myös puuttuu merkittäviä osia työn­johtajien ammattisääntelystä.

Erityisalojen työnjohtajien koulutusvaatimuksiin lisättävä opintopisteet

Asetusluonnoksessa on huomattavaa epäsymmetriaa suunnittelijoiden pätevyysvaatimuksien ja työnjohdon pätevyysvaatimusten välillä, mitä tulee koulutusten sisältöihin. Erityisalojen (betoni-, teräs- ja puurakenteet) työnjohdolta opintopistevaatimukset puuttuvat asetusluonnoksessa kokonaan. Liitto yhtyykin FISE Oy:n kantaan, että asetukseen lisättäisiin maa-, pohja- ja talonrakentamisessa tarvittavat erityisalojen työnjohtajien koulutusvaatimukset kuten vastaavat suunnittelijoilta edellytetyt vaatimukset.

Erityisalojen työnjohdolle olisi­ asetuksen liitteiksi siis kirjattava­ opintopistevaatimukset, jotta eri materiaalien ja pohjaratkaisujen tuntemus olisi varmalla pohjalla­ ja työnjohtajien rekisteröity pätevyys vastaisi todellista osaamista. Lisäksi tavanomaiseen luokkaan pitäisi asettaa vähintään työkokemusvaatimus. Yli puolet kaikista alkavista rakentamiskohteista ­kuuluu tavanomaiseen luokkaan (pien- ja rivitalot).

Onko pätevyysrekisterin pätevä myös oikeasti osaava?

Koko uuden rakentamislain tarkoitus oli parantaa laatua ja nostaa osaamisen rimaa. Jos asetuksissa ei vaadita samaa kuin mitä ala itse on 20 vuoden kehitystyön aikana FISE-tasolle määritellyt, on selvää, että pätevyysrekisterissä tulee olemaan sellaisia ammattilaisia, joiden osaaminen ei ole riittävällä tasolla tehtävän vaativuuteen nähden.

Alalle tilanne luo sekavuutta myös se, jos suunnittelijoiden ja työnjohtajien säänneltyjä ammatteja kohdellaan eri tarkkuudella. Laadun parantamiseen haastettu toimiala on odottanut, että asetuksissa määritellään osaaminen vähintään samantasoisesti kuin alan nykyisessä vakiintuneessa FISE-itsesäätelymallissa, jota useimmat rakennusvalvonnat noudattavat.

Asetuksen perustelumuistiossa todetaan, että pätevyysvaatimuksia ja koulutusta koskeva sääntely on keskeisin keino varmistaa rakentamisen suunnittelijoiden ja työnjohtajien asianmukainen osaamistaso. Ilman määriteltyjä tarkempia vaatimuksia tätä on vaikea toteuttaa, RKL linjasi lausunnossaan.
FISE-pätevöityskoulutusta tarvitaan alalla jatkossakin, ja vakiintunutta vaatimustasoa on syytä ylläpitää. Vain riittävällä osaamisella voidaan toteuttaa rakentamisen laatuodotukset.

 Teksti Maria-Elena Ehrnrooth kuva Kjell Svenskberg