Rakennustaito
1.3.2023
Oli hilkulla, että rakennusneuvos Raimo Jorosen tarina ei päättynyt Vuoksen aaltoihin. Ripeäotteinen äiti pelasti poikansa aalloista. Läheltä piti -tilanteita Jorosen taipaleelle on mahtunut. Draamaa oli jo ennen syntymää, kun perhe lähti evakkoon Käkisalmesta Ähtäriin, jossa esikoispoika Raimo syntyi juuri talvisodan päätyttyä. Käkisalmeen palattiin jatkosodan aikana. Sieltä jouduttiin lähtemään toistamiseen, kun Neuvostoliiton suurhyökkäys käynnistyi.
RKL:n kunniapuheenjohtaja Joronen on huolella taltioinut muistonsa 80 vuoden ajalta. Elämäkertateos Evakkopojasta rakennusneuvokseksi on lämminhenkinen ja rehellinen kuvaus pohjalaistuneesta karjalaispojasta, joka tiesi jo nuoresta pitäen, mitä haluaa. Hän johti ensimmäistä kertaa työmaata vain 18-vuotiaana. Vaimokin katsottiin nuorena. Perheen ja etenkin Seija-vaimon rooli on ollut todella keskeinen, ja se saa kirjassa arvoisensa huomion.
Ilta-ammattikoulun ja Vaasan teknillisen koulun päättötodistuksissa näkyi ahkeruus. ”Työ on miehen kunnia”, opastettiin valmistunutta mestaria. Yritteliäisyys sai lopulta myös perustamaan oman yrityksen.
Jorosen elämän suuri ja surullinen käänne oli 1990-luvun laman kourissa koettu perheyrityksen konkurssi. Taloudellisten menetysten lisäksi Jorosen terveys petti. Onnistuneen ohitusleikkauksen ansiosta rakennusneuvos kuitenkinsai ”jatkoaikaa” – ja sitä jatkoaikaa on nautittu jo 30 vuotta.
Ylivertaiset 90-vuotisjuhlat
RKL:n seitsenvuotiseen puheenjohtajakauteen 1991 – 1997 mahtui monia vaikeita tilanteita ja merkittäviä tapahtumia, mutta ”yksi tapahtuma ylitse muiden” oli Jorosen mukaan liiton onnistuneet 90-vuotisjuhlat vuonna 1995. Kalle Päätalon Viimeinen muuri -näytelmän esitys lukudraamana oli erityisen mieleenpainuva. Liiton yhteisistä ponnistuksista suurimmaksi Joronen mainitsee rakennusmestari-koulutuksen muuntamisen AMK-tason tutkinnoksi.
Kirja piirtää kuvan evakkopojasta, joka jo partiossa oppi johtamaan, eikä koskaan kaihtanut vastuuta. Tekemistä kertyi vuosien varrella myös kuntapäättäjänä.
Vuosikymmenien saatossa kertyneet noin 30 standaaria kertovat luottamustehtävistä ja yhdistys-aktiivisuudesta – ja ajasta poissa kotoa, kuten vaimo on joskus huomauttanut. Lukuisat anekdootit ja sivuilla vilahtavat merkkihenkilöt Urho Kekkosta myöten pitävät lukijan kiinnostusta yllä. Runsaassa kuvituksessa esitellään myös perheen lapset ja lastenlapset. Pitkän ja rikkaan elämän kuvauksesta kajastaa kiitollisuus.
Raimo Joronen: Evakkopojasta rakennusneuvokseksi. Kirjatilaukset RKL:n kautta; hinta 30 e/kpl.
Teksti Maria-Elena Ehrnrooth Kuva RKL
Tänä vuonna oli Hämeenlinnan vuoro isännöidä RKL:n liittokokousta Scandic Hotel Aulangossa. Osallistujia oli yli 120, ja valtuutettuja ääniä salissa 97. Kokous oli aktiivinen ja äänesti useasta aloitteesta ja sääntöesityksestä. RKL:n liittokokous käsitteli kolme aloitetta...
Erkki I. Salomäki on monelle RKL:n jäsenelle tuttu paitsi liiton ja paikallisyhdistyksen luottamustehtävistä, myös Pientalovastaavan oikea käsi -opaskirjasta. Tekniikan tohtori Erkki I. Salomäen pitkä ja komea opintie ei ollut suoraviivaisen selkeä. ”Kahdeksanlapsisen perheen isä ei...
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on mahdollinen rakennusmestareille siltaopintojen kautta. Laajuudeltaan 60–90 opintopisteen AMK-jatkotutkinto vakinaistettiin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon nimellä vuonna 2005. Työelämälähtöinen tutkinto on mahdollista suorittaa työn ohessa, ja...
Tänä vuonna oli Hämeenlinnan vuoro isännöidä RKL:n liittokokousta Scandic Hotel...
Erkki I. Salomäki on monelle RKL:n jäsenelle tuttu paitsi liiton ja paikallisyhd...
Liiton uuden elinkaarimallistrategian mukaisesti myös työikäisille tarjotaan nyt...