Kunniapuheenjohtaja Raimo Joronen kertoo kirjassaan vaiherikkaan elämäntarinansa, josta ei ole käänteitä puuttunut.

Oli hilkulla, että rakennusneuvos Raimo Jorosen tarina ei päättynyt Vuoksen aaltoihin. Ripeäotteinen äiti pelasti poikansa aalloista. Läheltä piti -tilanteita Jorosen taipaleelle on mahtunut. Draamaa oli jo ennen syntymää, kun perhe lähti evakkoon Käki­salmesta Ähtäriin, jossa esikoispoika Raimo syntyi juuri talvisodan päätyttyä. Käki­salmeen palattiin jatkosodan ­aikana. Sieltä jouduttiin lähtemään toistamiseen, kun Neuvostoliiton suurhyök­käys käynnistyi.

RKL:n kunniapuheenjohtaja Joronen on huolella taltioinut muistonsa 80 vuoden ajalta. Elämäkertateos Evakkopojasta rakennusneuvokseksi on lämminhenkinen ja rehellinen kuvaus pohjalais­tuneesta karjalaispojasta, joka tiesi­ jo nuoresta­ ­pitäen, mitä haluaa. Hän johti­ ensimmäistä kertaa työmaata vain 18-vuotiaana.­ Vaimokin katsottiin nuorena. Perheen ja etenkin Seija-vaimon rooli­ on ollut todella keskeinen, ja se saa kirjassa arvoisensa huomion.

Ahkeruutta ja yritteliäisyyttä

Ilta-ammattikoulun ja Vaasan teknillisen koulun päättötodistuksissa näkyi ahke­ruus. ”Työ on miehen kunnia”, opastettiin valmistunutta mestaria. Yritteliäisyys sai lopulta myös perustamaan oman yrityk­sen.

Jorosen elämän suuri ja surullinen käänne oli 1990-luvun laman kourissa koettu perheyrityksen konkurssi. Taloudellisten menetysten lisäksi Jorosen terveys petti. Onnistuneen ohitusleikkauk­sen ansiosta rakennusneuvos kuitenkinsai ”jatkoaikaa” – ja sitä jatkoaikaa on nautittu jo 30 vuotta.

Ylivertaiset 90-vuotisjuhlat

RKL:n seitsenvuotiseen puheenjohtajakauteen 1991 – 1997 mahtui monia vaikeita tilanteita ja merkittäviä tapahtumia, mutta ”yksi tapahtuma ylitse muiden” oli Jorosen mukaan liiton onnistuneet 90-vuotisjuhlat vuonna 1995. Kalle­ Päätalon Viimeinen muuri -näytelmän esitys lukudraamana oli erityisen mieleenpainuva. Liiton yhteisistä ponnistuksista suurimmaksi Joronen mainitsee rakennusmestari-koulutuksen muuntamisen AMK-tason tutkinnoksi.

Kirja piirtää kuvan evakkopojasta, ­­joka jo partiossa oppi johtamaan, eikä koskaan kaihtanut vastuuta. Tekemistä kertyi vuosien varrella myös kuntapäättäjänä.

Vuosikymmenien saatossa kertyneet noin 30 standaaria kertovat luottamustehtävistä ja yhdistys-aktiivisuudesta – ja ajasta poissa kotoa, kuten vaimo on joskus huomauttanut. Lukuisat anekdootit ja sivuilla vilahtavat merkkihenkilöt Urho Kekkosta myöten pitävät lukijan kiinnostusta yllä. Runsaassa kuvituksessa esitellään myös perheen lapset ja lastenlapset. Pitkän ja rikkaan elämän kuvauksesta ­kajastaa kiitollisuus. 

Raimo Joronen: Evakkopojasta rakennusneuvokseksi. Kirjatilaukset RKL:n kautta; hinta 30 e/kpl.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth Kuva RKL